BH Desk » Zenica – Gradska uprava će otkupiti viškove poljoprivrednih proizvoda za pomoć penzionerima
BiH

Zenica – Gradska uprava će otkupiti viškove poljoprivrednih proizvoda za pomoć penzionerima

Gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je novu pomoć za Udruženje penzionera/umirovljenika Grada Zenica, saopćeno je iz gradske uprave.

Kasumović je održao sastanak s predsjednikom Udruženja Eminom Sijerčićem i predsjednikom Skupštine udruženja Dževadom Smajlovićem.

Sijerčić je informisao gradonačelnika o statusnim pitanjima penzionera u Zenici ističući da dvije godine nemaju povećanja penzija.

Kasumović je kazao da nastoji na sve načine pomoći iako briga o ovoj kategoriji stanovništva nije u nadležnosti Grada kao jedinice lokalne samouprave.

Naveo je da je s ciljem podrške poljoprivrednicima, ali i penzionerima, objavljen javni poziv poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Zenice da prijave ostvarene viškove krompira, luka i jabuka, koji će nakon završetka procedure po javnom pozivu biti podijeljeni penzionerima.

– Grad Zenica spreman je otkupiti sve raspoložive količine viškova poljoprivrednih proizvoda. Osim pomoći u vidu proizvoda, angažovat ćemo i naše dobrovoljno vatrogasno društvo kako bi pomogli da se izvrši prijevoz i isporuka tih proizvoda. U 2021. godini, skoro 200.000 KM izdvojeno je iz budžeta Grada za podršku penzionerima. Također, Prijedlogom budžeta za 2022., za pomoć penzionerima predviđeno je 100.000 KM i tim iznosom nisu obuhvaćeni poljoprivredni proizvodi koji će biti uručeni penzionerima – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik je naglasio da je ova mjera podrške gradonačelnika Kasumovića i gradske uprave naišla na izuzetno pozitivne reakcije.

– Uime penzionera koji su članovi našeg udruženja, izražavam Vam veliku zahvalnost na razumijevanju naših potreba i problema. Dobrim dijelom ste zaslužni što smo institucionalno ojačali Udruženje u posljednje tri godine. Naše penzionere je jako obradovala akcija podjele krompira, luka i jabuka. Kroz razne vidove pomoći našim članovima izdvajamo oko 600.000 KM godišnje – kazao je Sijerčić.

Dodao je da Udruženje penzionera/umirovljenika Grada Zenica ima blizu 17.000 članova od 22.000 penzionera, koliko ih ima u Zenici, a 11.500 prima minimalnu penziju.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook