BH Desk » Zbog širenja omikron varijante naglo povećan broj zaraženih u svijetu
Svijet

Zbog širenja omikron varijante naglo povećan broj zaraženih u svijetu

Uslijed širenja vrlo zarazne omikron varijante, više zemalja ima značajne poraste broja zaraženih korona virusom, pa je tako u Indiji dnevni porast najviši od juna, u Brazilu od septembra, dok nove rekordne nivoe zaraza bilježe i Argentina i Australija.

Indija je u petak zabilježila 117.100 novih slučajeva bolesti COVID-19, što je najviše od početka juna, a nakon što se varijanta omikron proširila gradovima.

Tamošnje ministarstvo zdravstva izvijestilo je i o 302 nova smrtna slučaja, čime je broj smrtnih ishoda porastao na 483.178, dok ukupni broj zaraženih iznosi 35,23 miliona.

Brazil s 35.826 novih slučajeva zaraze korona virusom u posljednja 24 sata bilježi najveći dnevni broj zaraženih od septembra, a brazilsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak i o novih 128 smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19.

Prema podacima tog ministarstva, ova najveća južnoamerička zemlja od početka pandemije zabilježila je 22,4 miliona slučajeva zaraze, dok službeni broj preminulih iznosi 619.641.

I Meksiko je registrirao 128 novih smrtnih slučajeva, a prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, time je broj umrlih od COVID-a 19 narastao na 299.933.

Argentina je treći dan zaredom izvijestila o rekordnom broju slučajeva zaraze korona virusom, od gotovo 110.000.

Vrlo zarazna varijanta omikron pokrenula je treći val pandemije u toj drugoj po veličini zemlji Južne Amerike.

No, rekordnih 109.608 novozaraženih usred sezone ljetnih praznika na južnoj hemisferi s turističkim centrima punim putnika, nije dovelo do eksponencijalnog porasta broja smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om, kojih je ukupno 40, saopćila je argentinska vlada.

Sonia Tarragona iz tamošnjeg ministarstva zdravstva za lokalni radio Urbana Play izjavila je da su slučajevi zaraze uglavnom blagi ili umjereni i ne opterećuju zdravstveni sistem.

Argentina je posljednjih mjeseci ubrzala svoju kampanju cijepljenja, koju je započela ruskim cjepivom Sputnjik V, a kasnije su se uključila i cjepiva AstraZenece, kineskih Sinopharma i CanSina, kao i Pfizera i Moderne, prenosi Reuters.

Biohemičar Jorge Geffner procijenio je da bi vrhunac broja zaraza mogao doći sredinom januara, apostrofirajući da u Argentini “mogu mirno biti” na gotovo 150.000 ili 200.000 slučajeva novih infekcija dnevno.

Australija je u petak peti dan zaredom prijavila rekordan broj slučajeva zaraze, njih više od 78.000, u odnosu na više od 72.000 dan ranije. Od početka pandemije u toj državi evidentirano je 762.000 infekcija korona virusom i 2.321 smrtni ishod.

Nakon suzbijanja širenja virusa “zatvaranjima” i strogim graničnim kontrolama ranije tokom pandemije, Australija se trenutno suočava sa stopama zaraze daleko većim nego drugdje u azijsko-pacifičkoj regiji.

Kina je 6. januara prijavila 174 nova potvrđena slučaja zaraze korona virusom, u usporedbi sa 189 dan ranije.

Od novih zaraza, u 116 slučajeva riječ je o lokalnoj transmisiji, dok ih je dan ranije bilo 132, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Većina novih lokalnih slučajeva bila je u provincijama Henan i Shaanxi.

Kina je izvijestila i o 45 novih asimptomatskih slučajeva, koje klasificira odvojeno od potvrđenih slučajeva, koliko ih je bilo i dan ranije.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa se taj broj zadržao na 4.636. Zaključno s jučerašnjim danom, kontinentalna Kina imala je ukupno 103.295 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, prenosi Al Jazeera.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook