BH Desk » Zatvorena džamija sjeverno od Pariza nakon ‘neprihvatljivog’ propovijedanja
Svijet

Zatvorena džamija sjeverno od Pariza nakon ‘neprihvatljivog’ propovijedanja

Francuska je naredila zatvaranje džamije na sjeveru zemlje zbog radikalnog propovjedanja imama te džamije, rekle su regionalne vlasti za AFP u utorak.

Džamija u Beauvaisu, gradu od 50.000 stanovnika udaljenom oko 100 kilometara sjeverno od Pariza, ostat će zatvorena šest mjeseci, prema prefekturi regije Oise u kojoj se nalazi Beauvais.

Navodi se da tamošnje propovijedi potiču mržnju, nasilje i “brane džihad”.

Taj potez uslijedio je dvije sedmice nakon što je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao da je pokrenuo proceduru za zatvaranje džamije jer tamošnji imam “u svojim propovijedima cilja na kršćane, homoseksualce i Jevreje”. To je, kazao je ministar, “neprihvatljivo”.

Lokalne vlasti su zakonski bile obavezne pokrenuti 10-dnevno razdoblje prikupljanja informacija prije nego što poduzmu akciju, ali su u utorak za AFP rekli da će džamija biti zatvorena u roku od dva dana.

Lokalni dnevnik Courrier Picard izvijestio je ovog mjeseca da je imam džamije nedavno prešao na islam.

List je citirao advokata udruženja koje upravlja džamijom i koji je rekao da su imamove  primjedbe “izvučene iz konteksta” te da je imam suspendiran s dužnosti nakon pisma prefekture.

Francuska vlada najavila je ranije ove godine da će pojačati provjere bogomolja i udruga za koje se sumnja da šire radikalnu islamsku propagandu.

Odluka je uslijedila nakon ubistva učitelja Samuela Patyja u oktobru 2020.  godine. Paty je bio izložen internetskoj kampanji nakon što je na na školskom satu građanskog odgoja pokazivao karikature poslanika Muhameda koje je objavio satirični časopis Charlie Hebdo.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je ovog mjeseca da je oko 100 džamija i muslimanskih molitvenih dvorana od ukupnog broja od više od 2.600 u Francuskoj istraženo posljednjih mjeseci zbog sumnje da šire “separatističku” ideologiju.

Istraživalo se šest lokacija s ciljem njihovog zatvaranja na temelju francuskih zakona protiv ekstremizma i islamističkog separatizma, navodi se.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook