BH Desk » Zastupnik NES-a Jasmin Emrić pozvao Schmidta da iskoristi svoje ovlasti kako bi zaštitio državnu imovinu BiH
BiH

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić pozvao Schmidta da iskoristi svoje ovlasti kako bi zaštitio državnu imovinu BiH

Zakon o nepokrentoj imovini RS-a čeka još usvajanje od strane Vijeća naroda kako bi mogao stupiti na snagu, a uporedo s tim čeka se i reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta.

On može odmah nakon što Vijeće naroda potvrdi zakon reagirati i suspendirati zakon, ostale najavljene ocjene ustavnosti ovog zakona morale bi čekati objavu Zakona u službenom listu kako bi podnijeli zahtjev. Time bismo ušli u novi sudski spor. Djelovanje Schmidta bi skratilo vrijeme ‘mrcvarenja’.

Usvajanje Zakona o nepokretnosti za potrebe vršenja vlasti u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska (Rs) je još jedno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i ranijih odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika kada je u pitanju državna imovina, navodi nap.ba.

To je nedavno komentirao i zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić.

“Čin usvajanja neustavnog Zakona o imovini Republike Srpske kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske cijenim kao još jedan pokušaj nasrtaja na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, jer se tako na posredan način želi našoj državi oduzeti njena imovina koja je najvažnije sredstvo za provođenje javne vlasti.

Zbog toga pozivam Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da iskoristi svoje ovlasti radi zaštite državne imovine Bosne i Hercegovine, kao i sankcioniranja nosilaca aktivnosti i djelovanja suprotno dosadašnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, istakao je Emrić.

Podsjetio je da je pitanje državne imovine isključivo u nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a nikako njenih entiteta kao administrativnih jedinica, o čemu je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučivao više puta i svaki put jasno utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje državne imovine, jer je to, u skladu sa članom I/1., članom III/3.b i članom IV/4.e Ustava Bosne i Hercegovine, nadležnost Bosne i Hercegovine.

“To je tako i drugačije ne može biti! Države Bosne i Hercegovine je uvijek bilo i uvijek će biti! Kome smeta doviđenja i prijatno”, poručio je Emrić.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook