BH Desk » Zastupnica u NSRS Begija Smajić posve otvoreno poručila: Uspostavljanje entitetskog VSTV-a je direktan atak na državu BiH
BiH

Zastupnica u NSRS Begija Smajić posve otvoreno poručila: Uspostavljanje entitetskog VSTV-a je direktan atak na državu BiH

Begija Smajić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Narodnoj Skupštini bh.entiteta RS smatra da uspostavljanje entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV-a) nije ništa drugo do pokušaj uspostavljanja kontrole nad pravosudnim sistemom na području bh. entiteta RS i direktan atak na državu Bosnu i Hercegovinu.

Pozvala je Tužilaštvo BiH, nadležne domaće i međunarodne institucije da reaguju pravovremeno.

Pravne formulacije da će zakon stupiti na snagu godinu dana od dana objavljivanja predstavlja samo pokušaj da se o ovom zakonu ne očituje Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo ne sprečava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne raditi svoj posao i procesuira one koji urušavaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

Ukoliko izostane reakcija nadležnih institucija kriza vlasti koja nas sve pogađa, nažalost, će se samo produbiti i odužiti. Zakon o entitetskoj agenciji o lijekovima će stupiti na snagu krajem ove godine, ukoliko se usvoji Zakon o entitetskom VSTV-u će stupiti slijedeće godine, tako da ukoliko ne bude odlučne reakcije kako domaćih institutcija ali i međunarodne zajednice ova kriza će potrajati – istakla je Smajić.

Kada je riječ o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji vlasti RS-a namjeravaju usvojiti po hitnoj proceduri, stava je da je takva aktivnost suprotna presudama Ustavnog suda BiH.

Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja vlasti u entitetu RS da ovlada državnom imovinom. Ono što nisu mogli jednim Zakonom u 2011. godini sada pokušavaju kroz više Zakona. Ironično se pozivaju na tumačenje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao osnov za donošenje ovakvog zakona, a pri tome u potpunosti ignorišu suštinu Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a to je da je država nadležna da uredi pitanje državne imovine.

Uporno se pozivaju na član 68. Ustava RS, a koji kako znamo iz Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne daje nadležnost entitetu da raspravlja o državnoj imovini. Na primjer, ovim Zakonom nedavna Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da šume nisu vlasništvo entiteta RS u potpunosti se anulira, jer će prema ovom Zakonom šume postati vlasništvo entitetskih preduzeća – ističe Smajić, zastupnica u NSRS.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook