BH Desk » Xi i Putin će se sastati na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu
Svijet

Xi i Putin će se sastati na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sljedećeg mjeseca, saopćila je Moskva u petak.

– Mi se pripremamo za zvanični rusko-kineski samit – rekao je ruski ministar vanjskih

poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je rekao da razgovori 4. februara neće biti samo između Putina i Xija, već će uključivati i “pregovore u punom obimu na najvišem nivou” dvije vlade, javlja dpa.

Suočavanje dvojice najmoćnijih svjetskih lidera bit će u oštroj suprotnosti s diplomatskim bojkotom Igara koji su objavile Sjedinjene Države, Britanija, Australija, Novi Zeland, Kanada i nekoliko drugih zemalja zbog zabrinutosti za ljudska prava.

Sjedinjene Države su se u obrazloženju bojkota referirle na kineski “trenutni genocid i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu”, misleći na tretman ujgurskog stanovništva i drugih etničkih i vjerskih manjinskih grupa u regionu.

Rusiji kao naciji zabranjeno je da učestvuje na Olimpijskim igrama u Pekingu nakon njihove uloge u velikom doping skandalu, ali ruski sportisti mogu da se takmiče pod neutralnom zastavom.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook