BH Desk » Vučić i Erdogan u Ankari: Važno očuvati mir na Balkanu
Svijet

Vučić i Erdogan u Ankari: Važno očuvati mir na Balkanu

Predsjednici Turske i Srbije, Recep Tayyip Erdoğan i Aleksandar Vučić ocijenili su u utorak u Ankari da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnoga značaja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka dvojice lidera i sjednice Visokog vijeća za suradnju Srbije i Turske, Erdogan je rekao da je podrška koju Srbija pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine veoma važna za mir i stabilnost cijele regije.

Erdogan je kazao da je “imperativ da se sve strane suzdrže od poduzimanja koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH i da se svi ponašaju odgovorno”, prenosi Beta.

“Na sastanku smo još jednom snažno i odlučno potvrdili značaj koji pridajemo miru i stabilnosti na Balkanu. Razmijenili smo mišljenja o političkoj krizi u BiH. Očigledno je da je potrebno zajednički djelovati s međunarodnom zajednicom kako bi se ta kriza nadišla”, kazao je Erdogan.

Naveo je da će Turska nastaviti ulagati napore i da čini sve da se smanji napetost na Balkanu.

Dodao je kako je s Vučićem postigao dogovor da poslije izbora u Srbiji 3. travnja organizira zajednički sastanak sa svim članovima Predsjedništva BiH.

“Taj sastanak će možda biti u Beogradu, možda u Istanbulu”, naveo je Erdogan.

Vučić je rekao da je očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu od najveće važnosti i za Srbiju i za Tursku i dodao da on i Erdogan “nastoje da svoje države guraju naprijed, a ne nazad u prošlost”.

Naveo je da su stabilnost, mir, razgovor i poštovanje Daytonskog sporazuma od suštinskog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

“Čini mi se da se dobro razumijemo (s Turskom) po tom pitanju. Rekao sam predsjedniku Erdoganu da Srbija poštuje integritet BiH, kao što ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija neće odustati od te politike za koju tvrdi da je u skladu s Daytonskim sporazumom.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook