BH Desk » Vlada BPK spremna pomoći u rješavanju problema vodosnabdijevanja u visinskim dijelovima
BiH

Vlada BPK spremna pomoći u rješavanju problema vodosnabdijevanja u visinskim dijelovima

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde spremna je sufinansirati projekt rješavanja problema vodosnabdijevanja u visinskim dijelovima Grada Goražda – potvrdila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Na sastanku sa stanovnicima naselja Laleta, Budići I Baćci, u mjesnoj zajednici Goražde I, koji su zbog dugogodišnjeg problema sa nestašicom vode između ostalog organizirali I proteste, premijerka Obuća I ministar privrede Haris Salković, još jednom su iskazali opredjeljenje da podrže projekte lokalnih zajednica koji će, kako su kazali, doprinijeti poboljšanju života stanovnika u ovom kantonu.

Premijerka je podsjetila da je za rješavanje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja nadležan Grad Goražde.

– Građane mjesne zajednice Goražde I koji gravitiraju u njenim visinskim dijelovima, a koji nemaju riješeno vodosnabdijevanje i pitku vodu u 21. vijeku, obavijestili smo da smo u 2022. godini planirali iznos od preko 800.000 KM sredstava iz vodnih naknada koji se može utrošiti jedino u ovakve projekte. Dakle, spremni smo podržati i ovaj projekt i zahtijevamo od gradskih vlasti da ga pravovremeno pripreme i apliciraju prema Vladi BPK Goražde i resornom ministarstvu kako bismo konačno riješili ovaj dugogodišnji problem – kazala je Obuća.

Prema ranijim projekcijama, vrijednost ovog projekta iznosila je oko 500.000 KM, ali kako je u međuvremenu došlo do povećanja cijena građevinskog materijala, naglašena je potreba da se on revidira i prilagodi sadašnjim cijenama.

– Svjesni smo njihovog problema koji datira već duži niz godina, i stvorila se prilika da se on konačno riješi. Niko ne može razumjeti taj problem u kojem se oni nalaze. Sada je samo na Gradskoj upravi da kandiduje projekat i ovim putem ih molimo da dostave aplikaciju na javni poziv ministarstva – kazao je ministar privrede BPK Haris Salković.

Salko Rogo, jedan od mještana koji se suočava s problemom nedostatka vode, izrazio je zadovoljstvo sastankom i datim obećanjima Vlade i resornog ministarstva

-Od toliko sastanaka u životu na kojim sam bio, ovo je jedan s kojeg najsretniji izlazim, iz razloga što je na pomolu rješavanje ovog problema za oko 300 domaćinstava koji žive na ovom području jer su Vlada i resorno ministarstvo izrazili spremnost da to konačno riješe – kazao je Rogo.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook