BH Desk » Visoki predstavnik Christian Schmidt vrlo jasno i nedvosmisleno poručio: “Izbori u BiH će biti održani na jesen 2022. godine”
BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt vrlo jasno i nedvosmisleno poručio: “Izbori u BiH će biti održani na jesen 2022. godine”

Iz OHR-a su se oglasili saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poziva sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

„Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih. Istovremeno, želim da naglasim: postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije,“ rekao je visoki predstavnik.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook