BH Desk » Veoma komplikovana situacija: Policajci prijete štrajkom ako ne dobiju plate
BiH

Veoma komplikovana situacija: Policajci prijete štrajkom ako ne dobiju plate

Situacija u USK se dodatno zakomplikovala.

Sindikat policije Unsko sanskog kantona donio je odluku o održavanju jednosatnih štrajkova upozorenja od 14. februara ove godine ukoliko do tada ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju ovoga kantona, odnosno ne budu osigurani uvjeti za isplatu njihovih plata.

“Isplata plata policiji treba da bude do desetog u mjesecu, a ako se to ne dogodi, tada krećemo u štrajkove upozorenja koji će se održavati ispred zgrada policijskih stanica. Ako ni tada, poslije nekog vremena, ne bude nikakvih pomaka i nastavi se blokada kantona, tada ćemo poduzeti radikalnije mjere i ići će se u generalni štrajk“, kazao je Mahmutović.

Također, o štrajku upozorenja razmišljaju i državni službenici i namještenici.

“Vidjećemo šta će se dešavati do polovine mjeseca. Ako se ništa ne promijeni, poduzećemo mjere, prije svega štrajk upozorenja, a ako ne budu ispunjeni zahtjevi o isplati plata, ide se u štrajk”, kazao je Fazir Vukalić, predsjednik Saveza sindikalnih organizacija državnih službenika i namještenika USK.

U međuvremenu, generalni štrajk pripremaju i zdravstveni radnici u Unsko sanskom kantonu nezadovoljni time što se, zbog političke krize i neusvajanja finansijskih dokumenata u Skupštini USK, ne može realizirati ranije donesena odluka o povećanju njihovih plata.

Podsjećamo da se Unsko sanski kanton nalazi u finansijskoj blokadi nakon što Skupština USK, ni nakon više pokušaja, nije usvojila Budžet niti Odluku o privremenom finansiranju USK.

Rezultat je to političke krize u ovome kantonu i već duže vremena nepostojanja parlamentarne većine i izjednačenih snaga u Skupštini USK – javljaju Nezavisne.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook