BH Desk » Veoma jasne poruke iz američke ambasade: “Da bi BiH krenula naprijed mora prestati diskriminacija”
Ambasada SAD u BiH
Ambasada SAD u BiH
BiH

Veoma jasne poruke iz američke ambasade: “Da bi BiH krenula naprijed mora prestati diskriminacija”

Iz Ambasade SAD u BiH je saopćeno da je danas u Neumu bio konstruktivan dan kada je riječ o razgovorima u vezi s ustavnim promjenama kako bi se osiguralo da se svi građani BiH mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

“Danas je bio konstruktivan dan, razgovaralo se o ustavnim promjenama kako bi se osiguralo da se svi građani BiH mogu kandidirati za Predsjedništvo i Dom naroda. Diskriminacija mora nestati da bi BiH krenula naprijed.

Cijenimo one stranke koje su odlučile da se uključe u ovaj težak, ali neophodan razgovor o reformama koje su potrebne da zemlja krene naprijed. Kompromis će biti ono što će osigurati euroatlantsku budućnost BiH.

Sve strane su odgovorne za punu implementaciju, a svako rješenje mora ispunjavati pravne standarde EU. Stručnost Venecijanske komisije u ovom procesu je neprocjenjiva”, navodi se u objavi Ambasade SAD na Twitteru.

Podsjetimo, Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovoini, saopćio je da je optimista i da misli “da su konstruktivni razgovori u Neumu na dobrom putu”.

“Kao što sam jučer rekao, izborni zakon sa kojim se svi slože, koji uključuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje Ostalih, poštujući volju birača, bit će prihvaćen”, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjetimo, politički predstavnici iz BiH su od 28. januara u Neumu.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook