BH Desk » Uspješni vogošćanski sportisti će biti stipendirani
Sport

Uspješni vogošćanski sportisti će biti stipendirani

Mladi vijećnik Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Vogošća Faruk Turković u srijedu je na redovnoj sjednici Vijeća finalizirao i pokrenuo inicijativu da se izradi pravilnik o stipendiranju nadarenih, zaslužnih i vrhunskih sportista u općini Vogošća.

Time će se, kako je naveo, stvoriti uvjeti za dodjelu stipendija svim sportistima koji naprave neki od vrhunskih rezultata.

– Općina Vogošća kontinuiranim i sistemskim ulaganjem u sport, te i kroz dodjelu besplatnih termina za trenažni proces vogošćanskim klubovima, stvorila je sve uvjete za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Shodno tome, cijeneći dosadašnje rezultate i činjenicu da je u zadnjih 10 godina osvojeno 13 medalja na nivou Balkana, smatram da je neophodno dodatno motivisati i nagraditi naše sportiste i sportistkinje, kako bi ostvarivali još bolje rezultate na evropskoj i svjetskoj sportskoj sceni – istakao je Turković, koji je i sam ostvarivao zapažene rezultate u sportu.

Veoma bitnim ocjenjuje i sam način finansiranja, te je zahtijevao u inicijativi da se dodjeljivanje stipendija ne vrši po osnovu jednokratnog javnog poziva, što je praksa u drugim institucijama, već da se uvijek i u svakom trenutku sportista nakon ostvarenog rezultata može javiti Općini sa zahtjevom za dodjelu stipendije i da u najkraćem roku dobije novac, a ne da čeka neki javni poziv, kako bi dobio zasluženu nagradu.

Posebno je naglasio da je potrebno voditi računa o rangu takmičenja za koji se dodjeljuje stipendija, u skladu sa Zakonom o sportu, koji definiše šta je to vrhunski rezultat kao i način rangiranja sportskih rezultata.

– Smatram da je značajno istaći da je do same ralizacije ove, po meni veoma bitne, podsticajne mjere prethodio niz aktivnosti, koje ne bi bile moguće bez nesebične podrške načelnika Edina Smajića, te vrijednog rada i uloženih napora šefa nadležne službe Kenana Alikadića, koji je svaku inicijativu ozbiljno razmotrio i u najkraćem roku proveo u djelo – zaključio je Turković.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook