BH Desk » Ukoliko želite da se opustite imamo pravo rješenje za vas: Pogledajte fantastičan snimak iz BiH i vožnju splavom kroz Jablaničko jezero!
BiH Magazin

Ukoliko želite da se opustite imamo pravo rješenje za vas: Pogledajte fantastičan snimak iz BiH i vožnju splavom kroz Jablaničko jezero!

Kanal Web Media Studio već osam mjeseci na platformi Youtube objavljuje prekrasne video zapise iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Jedan od zapaženijih snimaka koji su objavili je i onaj sa našeg dragulja Jablaničkog jezera, koje se nalazi na sjeveru Hercegovine.

Jablaničko jezero umjetno je akumulacijsko jezero na Neretvi, a prostire se od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17.

Površina jezera iznosi 13 km2.

Nastalo je 1953. godine izgradnjom lučne brane na Neretvi, 5 km uzvodno od Jablanice. Visina brane je 80 metara i jezero se proteže uzvodno do Konjica. Maksimalna dužina mu je oko 30 km. Površina jezera je 1440 ha. Najveća dubina je od 70 do 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 metara.

Jezero je bogato raznosvrnom ribom, poput: pastrve, glavatice, strugača, šarana, smuđa, bijelog klena, pijurice, babuške i dr.

Također, na jezeru je bogata i turiistčka ponuda. Jedno od najzanimljivih aktivnosti je i vožnja splavom kroz jezero.

Pogledajte snimak koji zabilježila ekipa iz Web Media Studio i pretplatite sa na njihov kanal klikom na ovaj LINK, gdje imate sve ljepote Bosne i Hercegovine na jednom mjestu.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook