BH Desk » UIOBiH – Oduzete lovačke puške i duhan u vrijednosti 137.000 KM
Crna hronika

UIOBiH – Oduzete lovačke puške i duhan u vrijednosti 137.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) – Regionalni centar Mostar u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a TK PS Kladanj i Graničnom policijom BiH oduzeli su veću količinu duhanskih prerađevina i lovačke puške u vrijednosti od oko 137.000 KM.

Naime, službenici UIO – Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a TK, PS Kladanj, na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera na području općine Kladanj, uočili su vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namijenjenog za daljnju distribuciju i prometovanje.

Izvršen je pretres vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH.

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 120,8 kilograma sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet.

Također, u nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva RC Tuzla oduzeto je od tri osobe 125 kilograma sitno rezanog duhana  i 50.884 komada ručno motanih cigareta.

Pojačanim aktivnostima u vezi sa provođenjem poštivanja propisa, a usmjeravajući se na rizične lokacije kao što su granični prijelazi i carinske ispostave, ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla od početka godine otkrili su više nepravilnosti.

Otkriveno je šest nepravilnosti na graničnim prijelazima – Rača, Orašje i carinskoj ispostavi Tuzla, kojom prilikom je pronađena veća količina neprijavljene i skrivene robe (kompjuterska oprema, dijelovi za skupocjena vozila, markirane patike, digitalni aparati za tlak), kao i robe za koju su potrebne posebne dozvole i odobrenja.

Detaljan pregled pošiljke selidbenih stvari pristigle iz SAD-a izvršen je uz asistenciju policijskih službenika Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i carinskih službenika CI Tuzla kojom prilikom su pronađene dvije specijalne lovačke puške.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema (CT-30) kao i vozila donirana od Američke ambasade putem programa EXBS.

Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima iznosi 137.000,00 KM, te su izrečene kazne u iznosu od 12.800,00 KM.

Protiv osumnjičenih osoba, a  zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo – nedozvoljen promet akciznih proizvoda bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

UIOBiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju – 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz UIOBiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook