BH Desk » U Zeničko-dobojskom kantonu uplaćen novac za refundaciju administrativnih troškova privrednicima
BiH

U Zeničko-dobojskom kantonu uplaćen novac za refundaciju administrativnih troškova privrednicima

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) isplatilo je novac za poticaje privrednim subjektima kojima je Vlada odobrila refundaciju administativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata po programu Ministarstva za privredu ZDK-a za 2021. godinu, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Isplaćeno je ukupno 340.000 KM, a novac je putem javnog poziva dobilo 11 privrednih subjekata koji su izgradili proizvodne objekte ukupne površine 18.314,64 m2.

Refundacija administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata jedan je od programa podsticaja koje je Ministarstvo za privredu ZDK-a realiziralo u 2021. godini, a za mjere direktnih subvencija izdvojeno je 3,1 miliona KM, što su dosad najveća sredstva poticaja koje su osigurali Ministarstvo za privredu i Vlada ZDK-a.

Osim toga, omogućena je linija za finansiranje privrede sa BBI bankom od 8,8 miliona KM, a Ministarstvo za privredu je osiguralo 300.000 KM za regresiranje kamate, kao i kreditna linija Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a, tako da je za podršku privredi u prošloj godini osigurano ukupno 13,4 miliona KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić najavio je da će ubrzo biti isplaćen i novac za subvencije za jačanje konkurentnosti u iznosu od 1,4 miliona KM, čime će biti izmirene obaveze po osnovu svih osam programa poticaja iz 2021. godine.

Naglasio je da je u toku izrada programa subvencija za 2022., koji će obuhvatiti većinu programa poticaja po kojima je ova vlada prepoznatljiva u FBiH, a čiji su ključni ciljevi jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, zapošljavanje te izgradnja poslovnih zona.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook