BH Desk » Turska i Katar postigli dogovor s talibanima o vođenju aerodroma u Kabulu
Svijet

Turska i Katar postigli dogovor s talibanima o vođenju aerodroma u Kabulu

Turska i Katar postigli su preliminarni dogovor s talibanskom administracijom oko vođenja Međunarodnog aerodroma “Hamid Karzai” u Kabulu i još četiri aerodroma u Afganistanu.

Prema informacijama koje je dopisnik Anadolu Agencije (AA)  dobio iz diplomatskih izvora, tursko-katarska delegacija, koja je jučer stigla u Kabul, glavni grad Afganistana, postigla je načelni dogovor s afganistanskom stranom o vođenju aerodroma “Hamid Karzai” i još četiri aerodroma u zemlji.

Tokom produktivnih sastanaka oko rada aerodroma postignut je konsenzus o uspostavljanju međusobnih tehničkih timova kako bi se utvrdili detalji i nastavak pregovora kroz tehničke odbore u narednim danima.

Navedeno je da će tursko-katarska delegacija, koja će otputovati iz Kabula u Dohu, nastaviti zajednički rad.

Međunarodni aerodrom “Hamid Karzai“ u Kabulu ima stratešku važnost i smatra se glavnom tačkom zračne veze Afganistana sa ostatkom svijeta.

Talibanski pokret je sredinom augusta preuzeo kontrolu vlasti u Afganistanu, a predsjednik Ashref Ghani je napustio tu zemlju. Aerodrom u Kabulu bio je glavni izlaz za hiljade Afganistanaca i stranaca koji su također napustili Afganistan.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook