BH Desk » Švedska policija u potrazi za dronom koji je nadlijetao nuklearnu elektranu Forsmark
Svijet

Švedska policija u potrazi za dronom koji je nadlijetao nuklearnu elektranu Forsmark

Švedska policija rasporedila je patrole i helikoptere u nuklearnu elektranu Forsmark u potrazi za velikim dronom koji je viđen kako je nadlijetao lokaciju kasno u petak, ali nije uspjela uhvatiti bespilotnu letjelicu, saopćila je policija u subotu.

Incident se dogodio dan nakon što je švedska vojska počela patrolirati glavnim gradom na ostrvu Gotland u Baltičkom moru usred pojačanih tenzija između NATO-a i Rusije i nedavnog raspoređivanja ruskih desantnih brodova na Baltiku.

Forsmark, koji je najveći švedski proizvođač električne energije, nalazi se na baltičkoj obali oko 150 kilometara sjeverno od glavnog grada Stockholma, prenosi Reuters.

Policija je vidjela dron, koji je prvi uočio zaštitar, kako se kreće oko fabrike prije nego što je nestao prema ostrvu Graso.

– Policija nastavlja pokušavati da locira dron, ali bezuspješno – navodi policija u izvještaju o incidentu na svojoj web stranici, dodajući da nema znakova da je dron ispustio bilo šta u tom području ili sletio.

Također se poziva na nepotvrđene izvještaje o mogućim viđenjima dronova u nuklearnoj elektrani Ringhals na zapadnoj obali zemlje.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook