BH Desk » Sve jači toplotni val spustio se na istok SAD
Svijet

Sve jači toplotni val spustio se na istok SAD

Sve jači toplotni val spustio se u četvrtak na istok Sjedinjenih Država, izazivajući upozorenja o opasnostima koje predstavljaju velika vrućina i vlaga u posljednjim danima rekordno toplog jula u istoriji.

Oko 180 miliona Amerikanaca – otprilike polovina stanovništva Sjedinjenih Država – pod pritiskom je vrućine i upozorenja, s temperaturama i vrijednostima toplotnog indeksa znatno iznad 37,8 stepeni Celziusa, sudeći po prognozi najmanje do subote, saopćila je Nacionalna meteorološka služba.

Zvaničnici u New Yorku, Washingtonu, Philadelphiji i drugim velikim gradovima pozvali su građane da izbjegavaju rad ili igru vani, da piju puno tečnosti i da provjeravaju svoje najbliže i susjede.

Naredna četiri dana bit će izuzetno topla – vodite računa o sebi i ljudima oko sebe – navodi gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser na platformi društvenih mreža X, ranije poznatoj kao Twitter. Očekivalo se da će državna prijestolnica zabilježiti da indeks topline, mjera za to kako se ljudsko tijelo osjeća na visokoj temperaturi, dostigne 41,7 stepeni Celziusa.

U Philadelphiji su zvaničnici proglasili vanrednu situaciju zbog vrućine do subote, i otvorili telefonsku liniju za pomoć starijim osobama, centre za hlađenje i povećali pristup beskućnicima.

Rashladni centri otvoreni su i širom New Yorka za one koji nemaju pristup klima uređajima. Indeks toplote bi u petak mogao dostići 39,4 stepeni Celziusa u najnaseljenijem američkom gradu.

– Vrućina je smrtonosna, a klimatske promjene čine ekstremne vrućine sve učestalijim i još opasnijim, posebno za ugrožene Njujorčane – izjavio je povjerenik za zdravstvo New Yorka Ashwin Vasan u saopćenju.

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih prilika simptomatični su za globalne klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem koje podstiču ekstreme, kažu stručnjaci na tom polju, a očekuje se da će trenutni toplotni valovi potrajati do augusta, prenosi Reuters.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook