BH Desk » Šuhret Fazlić: Trenutni uslovi za rad i tretman pacijenata u Domu zdravlja Bihać nedopustivi
BiH

Šuhret Fazlić: Trenutni uslovi za rad i tretman pacijenata u Domu zdravlja Bihać nedopustivi

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić konstatirao je kako su trenutni uslovi za rad i tretman naročito Covid-pacijenata u Domu zdravlja Bihać nedopustivi, te zatražio hitnu reakciju Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i resornog kantonalnog ministarstva.

– Bolesni ljudi se pregledaju u kontejneru, a taj pregled čekaju na hladnoći i snijegu. Nakon toga se upućuju po rentgensku sliku pluća u drugi dio objekta, a očitavanje te slike čekaju više dana. Uzorak krvi i urina opet nose u drugi kontejner i ponovo se čeka vani. Dnevno je moguće testirati samo osam ili devet osoba, što je apsolutno sramotno. Sve ovo što se radi građanima Bihaća doslovno je krivično djelo i neophodna je brza reakcija nadležnih. Kantonalnog premijera i resornog ministra sam kontaktirao još prije deset dana, ali ništa nije učinjeno – rekao je bihaćki gradonačelnik Fazlić.

Podsjetio je kako je od potresa u kojem je oštećena zgrada bihaćkog doma zdravlja prošlo više od godinu dana, a da su uslovi za rad osoblja i liječenje pacijenata i dalje neprihvatljivi.

– Za ovakvo stanje ne krivim medicinsko i ostalo osoblje, jer oni vjerovatno daju maksimum u katastrofalnim uslovima. Vlada Federacije BiH je još prošle godine osigurala tri miliona KM za sanaciju ili izgradnju oštećenog objekta, međutim građanima Bihaća nije osigurana ni dostojanstvena čekaonica, da ne govorim o drugim stvarima. Nisam želio od ovog praviti pompu i politiku. Nakon što ništa nije urađeno u proteklih deset dana, prinuđen sam javno zahtijevati hitnu reakciju prvenstveno premijera Ružnića, jer građani Bihaća ne zaslužuju ovakvo ponižavanje – istakao je Fazlić.

Bihaćki gradonačelnik napomenuo je da Gradska uprava u ovoj situaciji nema nikakve ovlasti, ali i ponudio svaku vrstu pomoći kako bi se što prije osigurao barem humaniji tretman pacijenata.

O nezadovoljavajućim uslovima za rad osoblja i liječenje pacijenata u Domu zdravlja Bihać danas je govorio i ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Muris Halkić. Potvrdio je da su već naložene određene aktivnosti za poboljšanje situacije, ali objasnio da je prethodno potrebno ispoštovati zakonske i tenderske procedure.

– Na inicijativu gradonačelnika Fazlića, obišli smo bihaćki dom zdravlja i odmah nakon toga naložili aktivnosti i radnje za poboljšanje uslova, naročito kada je u pitanju prijem u COVID-ambulantu. Moramo biti svjesni da se radi o javnoj ustanovi i da bilo kakvim infrastrukturnim radovima moraju prethoditi propisane zakonske procedure. Već se krenulo u realizaciju istih i odmah po njihovom okončanju moći ćemo provesti radove i poboljšati uslove za pacijente suspektne na Covid-19 – objašnjenje je kantonalnog ministra zdravstva Murisa Halkića.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook