BH Desk » Što stolica otkriva o našem zdravlju: Svi bi trebali težiti tipu tri i četiri
Magazin

Što stolica otkriva o našem zdravlju: Svi bi trebali težiti tipu tri i četiri

Stručnjakinja za zdravlje probavnog sistema Carla Oates otkrila je što stolica govori o našem cjelokupnom zdravlju i kako izgledaju normalne navike pražnjenja crijeva. 

Broj jedan je stolica koja podsjeća na zečju, a ona je znak zatvora. Tip dva je stolica u obliku kvrgave kobasice, koja također ukazuje na blagi zatvor.

Stolica u obliku klipa kukuruza i ona koja podsjeća na glatku kobasicu smatraju se normalnima, dok stolica koja izgleda poput grožđa ukazuje na nedostatak vlakana. Proljev karakterizira stolica u obliku pilećih medaljona, kao i vodena, odnosno potpuno tekuća stolica.

“Tip tri i četiri smatraju se optimalnima i tome bismo svi trebali težiti”, napomenula je Carla, prenosi Index.

Ako želite potaknuti zdravu stolicu, u svoju prehranu, prema dijetetičarki Lenne Ward, trebate uvrstiti leću, chia sjemenke, zob, kruške, voće i povrće s korom, cjelovite žitarice, mahunarke te orašaste plodove i sjemenke.

Kaže da su mnogi svjesni da nam kosa, koža, zubi i nokti daju naznake o našem zdravlju, a stolicu zanemarujemo.

“Praćenje crijeva može dati izvrstan uvid u naše zdravlje – stoga je zdrava stolica važnija nego što mislite. Na stolicu utječu čimbenici načina života, bilo da se radi o prehrani, konzumiranju alkohola, stresu i veličinama porcija koje jedemo”, napomenula je na Instagramu i podijelila tablicu koju su još 1998. formulirali istraživači Stephen Lewis i Ken Heaton sa Sveučilišta u Bristolu.

Taj grafički prikaz najčešćih konzistencija stolice otkriva cijeli spektar mogućih stanja – od normalnog zdravlja crijeva do proljeva.Izvor: www.oslobodjenje.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook