BH Desk » Šta su antioksidansi?
Šta su antioksidansi
Magazin

Šta su antioksidansi?

Vjerovatno ste već čuli za antioksidanse, a možda se nikada niste zapitali koja je njihova uloga i kako oni utječu na vaše zdravlje.

Antioksidansi su molekule prisutne u tijelu koje se nalaze u biljnoj hrani. Oni su korisni u borbi protiv oksidativnog stresa – koji nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima.

Stotine tvari koje djeluju kao antioksidansi

Slobodni radikali nastaju kao nusprodukt normalnog metabolizma. Oni su odgovor tijela na vježbanje, izlaganje suncu i zagađivače iz okoline poput smoga i dima cigareta. Oksidativni stres izazvan slobodnih radikalima oštećuje zdrave ćelije, te ima ulogu u nastanku različitih bolesti, poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i srčanih problema.

Antioksidansi služe kao zaštitnici zdravih ćelija od napada slobodnih radikala. Oni na taj način pomažu u održavanju pravilne funkcije tijela, te čuvaju naše zdravlje.

Postoje stotine tvari koje djeluju kao antioksidansi, a najpoznatiji su vitamin C, flavonoidi i polifenoli. Postoji i širok spektar biljnih namirnica koje su pune antioksidansa, a veoma ih je lako uključiti u ishranu. Bobičasto voće, kakao, začni, grah, artičoke, jabuke, orasi, sjemenke, trešnje, lisnato zelje, kafa, čaj, grožđe, cjelovite žitarice, paradajz, krompir i slatki krompit, avokado i šipak su vjerovatno neki od najboljih izvora.

Kako biste unosili različite antioksidanse, kao i vitamine, minerale i vlakna, tražite različite grupe biljnih namirnica koje su različitih boja. U vaše obroke uvijek dodajte puno voća ili povrća.

Još jedan način da povećate unos antioksidansa jeste zamjena prerađene hrane biljnom hranom. Grickajte puno voća u kombinaciji s orašastim sjemenkama, a preko možete dodati i malo tamne čokolade. Dodajte cimet u jutarnju kafu ili nekoliko komada voća u flašicu vode. Nemoguće je da pretjerate s unosom antioksidansa iz cjelovite hrane.

Cilj je da antioksidanse unosite prirodno, ali mnogi ljudi se okreću dodacima. Neka istraživanja povezuju upotrebu visokih doza beta-karotena s povećanim rizikom od raka pluća. Uzimanje previše dodataka vitamina E također je povezano s većim rizikom od moždanog udara i raka prostate. Stoga je najbolje da antioksidanse unosite kroz cjelovitu hranu.

Antioksidansi su važan aspekt ishrane i mogu pomoći u usporavanju starenja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Iz ovih razloga, oni vam mogu pomoći da izgledate i osjećate se bolje. No, antioksidansi nisu lijek za sve, pa ih se ne bi trebalo koristiti u obliku dodataka za liječenje zdravstvenog stanja bez nadzora vašeg doktora. Da biste na najbolji način iskoristili prednosti antioksidansa, unosite ih iz cjelovite hrane ili proizvoda napravljenih od integralnih sastojaka hrane – to je ujedno i najukusniji i najzadovoljniji način za dobivanje dnevne doze.

Izvor: body.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook