BH Desk » Šta je jedinica 29155: Ovo je ruski plan ako za Europu u slučaju da Putin izgubi
Svijet

Šta je jedinica 29155: Ovo je ruski plan ako za Europu u slučaju da Putin izgubi

Američki i europski dužnosnici, koji su za New York Times govorili pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti oko istrage, tvrde da ruski vojni obavještajni agenti usko sarađuju s militantnim ekstremno desnim skupinama širom EU, te kako upravo oni stoje iza slanja pisama bombi u Španjolskoj.

Španjolski i strani istražitelji još uvijek istražuju ko je poslao šest pisama-bombi krajem novembra i početkom decembra na adrese u Madridu, među kojima su i službena rezidencija premijera Pedra Sáncheza, američko i ukrajinsko veleposlanstvo te španjolsko Ministarstvo odbrane te zemlje.

U napadima, koje su američki dužnosnici okarakterizirali terorističkim, niko nije ubijen, ali povrijeđen je zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva kada je jedan od paketa eksplodirao.

Istražitelji su se posljednjih sedmica posebno fokusirali na Ruski carski pokret, radikalnu skupinu koja ima članove i saradnike diljem Europe, kao i centre za vojnu obuku u Sankt Peterburgu u Rusiji, tvrde američki dužnosnici.

Dodaju i kako je ta skupina, koju je američki State Department proglasio globalnom terorističkom organizacijom, povezana s ruskim obavještajnim službama. Zna se da su istaknuti članovi grupe posjetili Španjolsku, a tamošnja policija sve vrijeme pratila je njihove kontakte s krajnje desnim španjolskim organizacijama., prenosi Jutarnji list.

U ovom trenutku nema naznaka da je Moskva spremna za sabotaže šireg opsega ili da planira terorističke napade u Europi. No strategija Vladimira Putina mogla bi se promijeniti ako Rusija nastavi trpjeti velike neuspjehe u Ukrajini, kažu američki dužnosnici. Isti izvori tvrde za New York Times kako postoji izgledna mogućnost da Rusija na ovaj način testira svoje ‘proxy‘ skupine, u slučaju da se Moskva odluči za eskalaciju sukoba.

Očigledni cilj akcije bio je, prema izvorima, signalizirati da Rusija i ekstremističke grupe s kojima su usko povezani, mogu izvesti terorističke napade diljem Europe, uključujući i one na glavne gradove država članica NATO-a. I Španjolska je članica NATO saveza te Ukrajini poslala vojnu, humanitarnu pomoć, ali i diplomatsku podršku.

Izvori napominju i kako je Putin svojoj vojno obavještajnoj agenciji dao potpunu slobodu za razvoj i provođenje tajnih operacija u Europi.

Ruski časnici, za koje američki dužnosnici vjeruju da stoje iza bombaške kampanje, rade za GRU, jednu od agresivnijih moskovskih obavještajnih službi, kažu američki dužnosnici. Ruska vojno-obavještajna služba pri Glavnom stožeru Ruske vojske – GRU (Glavnoye razvedyvatel’noye upravleniye – Glavna obavještajna uprava) elitna je “špijunska” zajednica, nastala prije sto godina, na samim počecima Sovjetske države.

Američki izvori tvrde da su članovi te agencije bili uključeni u niz tajnih operacija, od miješanja u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. do obaranja malezijskog civilnog zrakoplova iznad Ukrajine 2014.

Posebno se opasnom smatra, Jedinica 29155, koja je već pokušala destabilizirati Europu putem pokušaja državnih udara i ubojstava, tvrde izvori za NY Times. U sklope te jedinice djeluju i prekaljeni ruski ratni veterani, a ona funkcionira u tolikoj tajnosti da većina ostalih GRU operativaca vjerojatno nije znala niti da postoji.

Postoji osnovana sumnja da su bili umiješani i u pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine s namjerom da likvidiraju Mila Đukanovića.

Fiona Hill, viša direktorica za Europu i Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u Trumpovoj administraciji, rekla je da ne bi bilo iznenađujuće da GRU koordinira Ruski carski pokret da izvrši napade.Izvor: www.oslobodjenje.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook