BH Desk » SR Njemačka finansira mjere za poboljšanje sigurnosti skladišta OSBiH
BiH

SR Njemačka finansira mjere za poboljšanje sigurnosti skladišta OSBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić zajedno s vojnim atašeom Savezne Republike (SR) Njemačke u BiH pukovnikom Franz-Josef Nolteom potpisao je danas drugi Tehnički sporazum o dodjeli finansijske podrške od SR Njemačke za provođenje infrastrukturnih mjera za poboljšanje sigurnosti skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Nakon sagledavanja stanja na lokacijama i izrade projektnih zadataka za potrebe pripadnika na lokacijama OSBiH, potpisivanje današnjeg Tehničkog sporazuma predstavlja drugi korak koji će biti realiziran u sklopu projekta donacije SR Njemačke od 1,1 miliona eura.

Tehničkim sporazumom definirana je realizacija poboljšanja sigurnosti skladišta MiMES-a “Grabež” u Bihaću i skladišta pogonskog goriva “Stojkovići” u Novom Travniku od 200 hiljada eura.

Ministar Podžić je iskazao zadovoljstvo i zahvalnost na nastavku inicijative SR Njemačke da se kroz realizaciju donacije pristupi uređenju infrastrukture i objekata na kojima borave pripadnici OSBiH.

– Realizacija ove donacije će poboljšati uslove života i rada, te znatno unaprijediti standarde objekata OSBiH – dodao je Podžić.

Vojni ataše SR Njemačke u BiH pukovnik Nolte je naglasio da je ovo drugi  sporazum od ukupno četiri koja su u planu da se realizuju.

– Nadamo se da ćemo ovim ulaganjem znatno unaprijediti sigurnost pripadnika OSBiH koji obavljaju svoju dužnost na lokacijama navedenim u Tehničkom sporazumu, te sam siguran da ćemo ovaj projekat nastaviti i u narednoj godini. Poznato mi je da funkcionišete na privremenom budžetu, i ja činim sve da realno prikažem cjelokupnu situaciju u Berlinu koja se odvija kod vas u BiH – zaključio je Nolte, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook