BH Desk » SNSD predlaže nižu stopu PDV-a: Zašto baš sada? Cenić javno: “To je samo maska, njemu je glavno pravosuđe”
BiH

SNSD predlaže nižu stopu PDV-a: Zašto baš sada? Cenić javno: “To je samo maska, njemu je glavno pravosuđe”

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, uz zahtijev da se razmatra po hitnom postupku.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana.

Također, predlaže se da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti; pirotehnički proizvodi za vatromete; oružje…

U predloženom zakonu je navedeno da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) donosi propis kojima se bliže uređuje šta se, u smislu ovog zakona, smatra dobrima.

Također, definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. decembra 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika.

Obrazlažu da se, u cilju poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena uslijed globalne inflacije i poremećaja na tržištu, predlaže uvođenje niže stope PDV-a na određenu grupu dobara, kao mjera koja ima prvenstveno socijalni karakter.

Dalje navode da se uvođenjem niže stope PDV-a želi uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se obezbijedilo finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene.

Uvođenjem više stope koja iznosi 22 posto na luksuzne proizvode će se obezbijediti dodatni prihodi i nadomjestiti procjenjeni gubitak prihoda, što neće uticati na životni standard građana koji sebi mogu priuštiti kupovinu ovih proizvoda – navodi predlagač u obrazloženju.

Mnogi se pitaju – zašto se Dodik baš sada sjetio PDV-a?

Svetlana Cenić nedavno je komentirala isto.

Ekonomska ekspertica, analitičarka i nekadašnja ministrica finansija bh. entiteta RS, istakla je da je Dodiku najbitnije pravosuđe.

“Pravosuđe je njemu (Dodiku) od samog početka osnovni cilj. Vojska je američko čedo, on zna da to ne može dobiti ni pod razno. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), takođe, ne dolazi u obzir, jer gubi strahovito mnogo. Vidite da on predlaže smanjivanje PDV-a na 10 posto.

Još nije počela da se formira agencija za lijekove RS-a, a firme mijenjanju sjedište iz RS u Sarajevo. Sve to uzrokuje štetu! Njemu je najbitnije bilo pravosuđe, a da bi mogao da izbjegne bilo kakvu mogućnost da se on i njegovi sude i tuže”, govori Cenić.

Tvrdi da su u cijeloj priči bitne i sanckije koje Dodiku otežavaju djelovanje i život.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook