BH Desk » Slovenski parlament potvrdio novi paket za ublažavanje posljedica epidemije
Svijet

Slovenski parlament potvrdio novi paket za ublažavanje posljedica epidemije

Slovenski parlamenet u ponedjeljak je nakon višesatne rasprave prihvatio zakonski paket za ublažavanje posljedica koronakrize čija se financijska težina procjenjuje na 240 milijuna eura, deseti takav po redu od izbijanja epidemije covida-19.

Među predviđenim stimulacijama su jednokratni dodatak za umirovljenike i starije, dodaci na plaće zaposlenih u zdravstvu, te nagrade za pripadnike civilne zaštite i studente-dobrovoljce  koji su  sudjelovali u mjerama za suzbijanje epidemije, te jednokratne naknade za novorođenčad.

Interventni zakonski paket uključuje i više mjera za pomoć gospodarstvu preko Poduzetničkog fonda,  djelomičnu nadoknadu troškova za kupnju testova za samotestiranje zaposlenih u tvrtkama, a njime se produžava i vrijeme važenja već izdanih besplatnih turističkih i ugostiteljskih bonova koji će se moći koristiti sve do sredine 2022. godine.

Za takav zakonski paket koji je predložila vlada glasovalo je 46 zastupnika, uglavnom iz vladajuće koalicije, dok je protiv bilo njih 42. Oporba je u raspravi tvrdila da su mjere neuravnotežene i da se radi o jednoj vrsti  nesistematskog financijskog bonusa  nekim skupinama, kako bi se pridobilo birače pred parlamentarne izbore predviđene za kraj travnja iduće godine.

Protiv vladinih mjera i obveznih covid potvrda za vrijeme trajanja rasprave o zakonskom paketu pred zgradom parlamenta prosvjedovalo je nekoliko stotina ljudi, prenosi Hina.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook