BH Desk » Skuplja struja ugrozila bi JP Sarajevo i prekinula rad Žičare
BiH

Skuplja struja ugrozila bi JP Sarajevo i prekinula rad Žičare

Vršilac dužnosti direktora JP ‘Sarajevo’ Bakir Hadžiomerović upozorio je da bi moguće poskupljenje električne energije ugrozilo poslovanje tog preduzeća, ali bi bilo opasno i za cjelokupnu privredu u Federaciji BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, JP ‘Sarajevo d.o.o.’, koje upravlja ‘Trebevićkom žičarom’ i ‘Vijećnicom’, dobilo je iz JP ‘Elektroprivreda BiH’ ponudu ugovora o snabdijevanju električnom energijom za 2022. godinu, po novom cjenovniku.

Preciziraju da ‘ponuda za snabdijevanje električnom energijom, za period 01.01.2022.- 31.12.2022. godine iznosi 0,3880 za višu tarifu odnosno 0,2600 za nižu tarifu što procentualno iznosi više od 300 posto u odnosu na aktuelni ugovor iz 2021. godine’.

– Ako se novi cjenovnik realizira u praksi upozoravamo da će poslovanje JP Sarajevo biti definitivno i nepovratno ugroženo, uzrokovat će i prekid rada ‘Trebevićke žičare’, nemogućnost održavanja objekta Vijećnica i ostalih objekata iz nadležnosti Društva. Slijedom toga, ugrožena bi bila i egzistencija zaposlenika JP Sarajevo te njihovih porodica, redovna isplata plata i uplata doprinosa. Ponuda iz Elektroprivrede BiH je štetna i objektivno opasna za cjelokupnu „federalnu“ privredu. Vjerujemo stoga da će izvršna i zakonodavna vlast u FBiH hitno poduzeti adekvatne mjere za saniranje zatečene situacije – navodi se u saopćenju za javnost JP ‘Sarajevo’.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook