BH Desk » Sindikat HP Mostar odgovorio na tvrdnje Uprave o poboljšanoj materijalnoj situaciji radnika
BiH

Sindikat HP Mostar odgovorio na tvrdnje Uprave o poboljšanoj materijalnoj situaciji radnika

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatskih pošta osvrnuo se u četvrtak na priopćenje Uprave HP Mostar u kojem je ukazano na poslovne aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a vezane su za izgradnju GPLS-a, donošenje novog Pravilnika o radu i usklađivanje s novim Granskim kolektivnim ugovorom.

U priopćenju se Sindikat osvrnuo na tvrdnje Uprave kako su novim Pravilnikom o radu dodatno poboljšana materijalna prava radnika.

Ističu kako je iz priopćenja Uprave Društva vidljivo da su ih na konzultacije o novom granskom kolektivnom ugovoru zovnuli samo da bi ispoštovali zakonsku obvezu.

Kada je riječ o vanjskom konsultatantu za izradu Pravilnika o radu iz Sindikata navode kako Uprava iznosi podatak o sumi isplaćenoj konsultantskoj tvrtki, ali da njima na isti upit nisu ni odgovorili.

Što se pak tiče poboljšanja materijalnih prava radnika ističu da su naknade za noćni rad povećane s 35 na 45 posto, za radne dane tjednog odmora s 20 na 25 posto što se, navode, odnosi se na manje od 40 radnika i iznosi su oko 20 maraka po radniku.

“Što se tiče prekovremenog rada voljeli bi dobiti na uvid sve plaćene prekovremene sate i radna mjesta za koja su isplaćeni prekovremeni sati u 2021 godini, pošto za takve nikada nismo čuli”, podvukli su u Sindikatu.

Podsjećaju da u HP Mostar radi 700 ljudi, te pitaju šta je s ostalih 500 radnika?

Za usporedbu, daju primjer BH Pošte koja je od rujna do prosinca 2021. godine svim zaposlenim, nešto manje od 2500 radnika, isplatila po 500 maraka jednokratne pomoći, a sada će razgovorati sa Sindikatom i o povećanju plaće.

“Uprava HP Mostar o povećanjima govori u postotcima, a mi smo naveli konkretne brojke koje su u kontekstu poboljšanja materijalnog statusa radnika smješne”, smatraju u Sindikatu djelatnika HP Mostar.

Nadalje tvrde kako su tražili na uvid, i to kakav će utjecaj izgradnja GPLS zgrade imati na materijalni položaj radnika, položaj cijelog poduzeća i kako će se financirati izgradnja, iz kojih sredstava.

Valjda, pitaju se, postoje nekakvi predračuni mogućeg koštanja ove investicije, način osiguranja sredstava i način vraćanja mogućeg kredita.

Podsjećaju na Zakon o javnim poduzećima koji istima zabranjuje ovakve investicije iz tekućih sredstava.

“Članak 23. Zakona o Vijeću uposlenika govori o obaveznim konzultacijama s Vijećem uposlenika između ostalog i o ”značajnim promjenama ili uvođenju novih tehnologija”. Članak 24. istog Zakona kaže: ”podaci o namjeravanoj odluci iz članka 23. ovog Zakona dostavljaju se Vijeću uposlenika najmanje 30 dana prije donošenja odluke”. Članak 25. ovog Zakona: ‘odluka poslodavca donesena suprotno odredbama ovog Zakona o obavezi konzultiranja sa Vijećem uposlenika ništavna je'”, citirali su članove Zakona u Sindikatu uz napomenu da GPLS nije jedina kapitalna investicija o kojoj oni nisu konsultirani.

Nismo, tvrde, dobili ni odgovor na upit o kupovini zemljišta (cijena oko 900 tisuća maraka) na kojoj bi se gradio GPLS, a već je postojalo zemljiše za izgradnju istoga.

Nadalje navode kako nije istina da samo članovi Uprave koriste vozila 24 sata na dan.

“Baš nas zanima kako je Pravilnik o korištenju službenih vozila dostupan svim radnicima, pošto velika većina radnika nema službeno računalo. Informacije nismo tražili putem medija, nego od Uprave Društva koja nam nije odgovorila”, dodaju u Sindikatu.

Što se tiče financiranja rukovodstva Sindikata, napominju kako njihove plaće zarade oni koji su ih izabrali da ih zastupaju.

“Članove Uprave je postavila Vlada FBiH, pa bi po logici Uprave HP Mostar (četiri člana) njima Vlada FBiH trebala isplaćivati plaće, kupovati vozila i plaćati račune s kartica. U kontekstu ovoga, pošto svake godine početkom godine svi naši radnici dobiju listu plaća i ukupnu plaću za proteklu godinu, predsjednik Nezavisnog Sindikata djelatnika HP Mostar se obavezuje, ako Bog da bude živ i zdrav objaviti u medijima svoju godišnju listu. Ne bi bilo loše da to učine i članovi Uprave Društva”, podvukli su iz Sindikata djelatnika HP Mostar te podsjećaju kako se jedino članovima Uprave plaće usklađuju s prosječnom plaćom FBiH.

Iz Sindikata se nadaju da neće postati tradicija dobivati informacije od Uprave HP Mostar putem sredstava javnoga informiranja.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook