BH Desk » Senad Bratić “zagrmio”: Kao zastupnik Narodne skupštine dužan sam da kažem da izlazimo iz okvira nadležnosti ove ustanove!
BiH

Senad Bratić “zagrmio”: Kao zastupnik Narodne skupštine dužan sam da kažem da izlazimo iz okvira nadležnosti ove ustanove!

I danas je nastavljen rad Narodne skupštine RS.

Rad je započeo raspravom Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS. Po otvaranju rasprave, za riječ se prvi javio zastupnik iz Zastupničke grupe “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” Senad Bratić, pozivajući zastupnike da se vrate ustavnim nadležnostima koje imaju.

“Kao zastupnik Narodne skupštine dužan sam da kažem da izlazimo iz okvira nadležnosti Narodne skupštine, jer ova tema je završena još davne 2002. godine kada je visoki predstavnik ukinuo Zakon o VSTS RS i kada je dvije godine kasnije na osnovu sporazuma o prenošenju određenih nadležnosti ova nadležnost prenesena na nivo Bosne i Hercegovine”, istakao je Bratić podsjećajući da je na osnovu tog sporazuma, 2004. donesen Zakon o VSTS Bosne i Hercegovine.

Ocjenio je besmislenim navode predlagača da postoji ustavni osnov za ponovno uspostavljanje VSTS RS ”jer je na osnovu zaključka Narodne skupštine i potpisa Vlade RS iz 2004. godine ta nadležnost, koja je na ustavu bila na entitetima, prenesena na nivo Bosne i Hercegovine i pokušaj ovakvog jednostranog vraćanja ove nadležnosti na entitetski nivo nije ništa drugo do urad na ustavni poredak države”.

“Znamo da svaka država pored zakonodavne i izvršne ima i sudsku vlast, to su temelji države”, rekao je Bratić ocjenjujući kako ovakve aktivnosti imaju i elemente državnog udara, ističući kako ne vidi razlog zbog kojeg se “ova tema nije pokušala riješiti u Parlamentarnoj skupšitini Bosne i Hercegovine”.

“Meni je stvarno žao što moram kao zasupnik Narodne skupštine da upozoravam na ovakvo djelovanje kada je u pitanju ovako važna stvar, jer ona može da stvori pravni haos i anarhiju i da dovede u suprotstavljenu situaciju propise i imenovanja”, rekao je Bratić koji je pred kraj svog izlaganja pozvao OHR da po usvajanju Zakon o VSTS RS stavi van snage.

Po završetku njegove diskusije predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović napomenuo je Bratića da zastupnici raspravljaju o “nacrtu zakona, a ne o zakonu”.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook