BH Desk » SDP IZGUBIO VLAST Pala vlada u Tuzli, premijer Kadrija Hodžić podnio ostavku
BiH

SDP IZGUBIO VLAST Pala vlada u Tuzli, premijer Kadrija Hodžić podnio ostavku

Najnovije vijesti stigle su iz Tuzle.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić podnio je ostavku nakon što su to prethodno učinili predsjednik Skupštine kantona Slađan Ilić i njegova zamjenica Vedrana Pavlović. Na ovaj način SDP je definitivno izgubio vlast.

Današnja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona obilježena je podnošenjem ostavki dijela rukovodstva tog zakonodavnog tijela, ali i SDP-ovog premijera Kadrije Hodžića.

Inače, sve je počelo prošle sedmice kada je SDA skupa s ostalim koalicionim partnerima podnijela zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine TK, a glavni razlog bila je smjena Vlade TK.

Za to su dotadašnjoj opoziciji trebale još minimalno dvije ruke, a koje su na kraju i osigurane uz pomoć “preletača” iz vlasti, odnosno nezavisnog zastupnika Smaje Mandžća te Jasmine Lugavić iz PDA. Oni su bili “za” prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda na kojem se našla i smjena vlade, čime bi se moglo naslutiti i kako bi izgledalo glasanje po toj tački.

Također, u fokusu javnosti proteklih dana našlo se i dvoje zastupnika SBB-a Lejla Vuković i Nedžad Hamzić, koji su danas bili suzdržani prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda.

Nakon što je dnevni red prihvaćen, za skupštinsku govornicu su izašli Ilić i Pavlović, podnoseći neopozive ostavke na funkcije predsjednika i zamjenice predsjednika Skupštine TK.

Shodno procedurama, na mjesto predsjednika skupštine izabran je Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH, dok je za zamjenika imenovan Boris Krešić, DF. Također, u rukovodstvu uz njih i dalje ostaje Lejla Vuković iz SBB-a.

Nakon toga je premijer Hodžić podnio neopozivu ostavku koju je potvrdila nova većina u Kantonalnoj skupštini. Time je razriješena SDP-ova Kantonalna vlada.

Inače, Hodžić je kazao da je ostavku podnio jer je vlada na čijem se čelu nalazio izgubila političku podršku.

Tags
Najnovije

-----------
BH Desk facebook