BH Desk » Savez logoraša u BiH: Procesuirati sve one koji su prekršili zakone BiH
BiH

Savez logoraša u BiH: Procesuirati sve one koji su prekršili zakone BiH

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, jedna je od organizacija čiji članovi/logoraši 27 godina nakon prestanka sukoba na ovim prostorima, osjećaju mnogostruke negativne posljedice koje su ostavština tog vremena, a što je sve posljedica nepostojanja adekvatnog zakonskog rješenja koji bi regulirao status i prava logoraša/žrtava ratne torture u Bosni i Hercegovini.

– Umjesto da svi skupa, a najviše državne institucije na svim nivoima vlasti, sinhronizovano rade na rješavanju nagomilanih problema građana ove zemlje (mladih, radnika, penzionera, žrtava ratne torture i drugih), mi danas na sceni imamo nikad jače i destruktivnije politike koje na sve moguće načine i svim nedozvoljenim sredstvima, rade na razgradnji Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Poručuju da “iste te politike, neodgovorni pojedinci na odgovornim funkcijama”, ponovno kao i nebrojeno puta ranije kroz historiju, vođeni pogrešnim ideologijama i težnjama na ovim našim prostorima, truju svijest građana o navodnoj ugroženosti, nemogućnosti suživota i tolerancije, i stvaraju atmosferu straha, mržnje, netrpeljivosti i nesigurnosti, otvoreno kršeći i zloupotrebljavajući, kako Ustav BiH tako i brojne zakone, uključujući i Krivični zakon BiH.

Savez logoraša u BiH poziva političke lidere u Bosni i Hercegovini na preispitivanje svojih stavova i ideja, na poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i zakona koje su sami donijeli, a koje su, kao i svaki drugi građanin obavezni poštovati.

– Pozivamo političke lidere na odgovornost spram građana ove zemlje kojima je dosta tenzija i koji, uvjereni smo u ogromnoj većini, samo žele život dostojan čovjeka. One koji ne misle tako pozivamo još jednom da preispitaju svoje stavove – poručili su.

Savez logoraša u BiH poziva nadležne pravosudne institucije, prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, da bez izuzetka u skladu sa zakonima ove zemlje i svojim nadležnostima, preduzme radnje na procesuiranju svih koji su se ogriješili o zakone ove zemlje, bez obzira kako se zvali, odakle dolazili i koju funkciju obnašali.

S tim u vezi, Savez logoraša u BiH će danas Tužilaštvu BiH predati dvije krivične prijave protiv osoba za koja postoji sumnja da su, prethodnih dana u Bijeljini-Janji, Foči, Gacku i Prijedoru, u toku ekstremističko-nacionalističko-fašističkih divljanja, počinili djela koja se mogu podvesti pod odredbe člana 145a Krivičnog zakona BiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook