BH Desk » Ramo Isak, skupštinski poslanik ZDK: Zašto je zloupotrebom Hrvata i na štetu Bošnjaka formirana nova Vlada ZDK?
BiH

Ramo Isak, skupštinski poslanik ZDK: Zašto je zloupotrebom Hrvata i na štetu Bošnjaka formirana nova Vlada ZDK?

Jučerašnju sjednicu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona svakako je obilježilo usvajanje rebalansa Budžeta ZDK-a za 2022. godinu, no prije donošenja te odluke jedan od najaktivnijih skupštinskih poslanika, doc. dr. Ramo Isak, uputio je i dva veoma zanimljiva poslanička pitanja.

Naime, Isak je prvo od Stručne službe Skupštine ZDK tražio odgovor o tome kako je uopće bilo moguće da se na prethodnoj sjednici Skupštine ZDK na glasanje stavi odluka o formiranju nove kantonalne Vlade, obzirom da Zakon o Vladi ZDK striktno propisuje da tu vladu sačinjava sedam ministara po nacionalnosti Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. No, u ovoj novoformiranoj Vladi premijerke Mehmedić na pozicijama ministara se nalaze čak tri Hrvata, dva Srbina i šest Bošnjaka, čime je grubo prekršen već pomenuti Zakon o Vladi ZDK, a istovremeno je na štetu Bošnjaka, ali i očitom zloupotrebom Hrvata, nova skupštinska većina svojim glasanjem donijela jednu potpuno nezakonitu i neustavnu odluku.

Drugo poslaničko pitanje gosp. Isaka se odnosilo na jučer održane proteste radnika ispred zgrade Zeničko-dobojskog kantona, na kojima su oni tražili usvajanje odluke o isplati jednokratne pomoći, koja je kasnije jednoglasno i usvojena na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZDK. Naime, Isak je sve prisutne upitao kako ih nije stid što su dozvolili da do ovih protesta uopšte i dođe, obzirom da je prethodna Vlada ZDK-a ostavila sasvim dovoljno novca na računu za isplatu tih sredstava, a i Federalna Vlada se također pozitivno izjasnila po tom pitanju, kazavši da ta transakcija ni u kom slučaju neće ugroziti Budžet ZDK-a.

I ova sjednica Skupštine ZDK pokazuje koliko novoformirana skupštinska većina vodi računa o građanima ZDK, koji su prinuđeni da ostvarivanje svojih prava traže na ulici.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook