BH Desk » RAK BiH naložio obustavu rada kanala MY TV, utakmice SP-a u Kataru prenosi samo BHRT
Sport

RAK BiH naložio obustavu rada kanala MY TV, utakmice SP-a u Kataru prenosi samo BHRT

Regulatorna agencija za komunikacije BiH donijela je odluku da se privremeno obustavi rad MY TV servisa, koji je u vlasništvu BH Telecoma i na kojem se prenose pojedine utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru, objavili su iz ove kompanije.

Kako su saopćili iz BH Telecoma, oni su medijska prava na emitovanje preostalih mečeva prenijeli na BHRT i kako su rekli, pokazali su “društvenu odgovornost”.

“Medijska prava na emitovanje utakmica četvrtfinala Svjetskog prvenstva, BH Telecom prenio na BHRT”, navodi se na početku saopćenja ove kompanije i nastavlja:

“BH Telecom i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine su u maju 2022. godine potpisali Memorandum o međusobnoj saradnji na obezbjeđivanju medijskih prava najvažnijih međunarodnih sportskih natjecanja i dostupnosti istih svim građanima Bosne i Hercegovine. Potpisivanje ovog dokumenta je rezultat prethodno iskazane obostrane spremnosti BH Telecoma i BHRT-a na saradnju, kako bi obezbijedili medijska prava na emitovanje sportskih natjecanja i to na način da najznačajnija međunarodna nogometna natjecanja budu dostupna svim građanima Bosne i Hercegovine bez posebne naknade, kako je to i propisano Zakonom o Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine.

U okviru navedene saradnje, BH Telecom je stekao prava na emitovanje uživo 18 utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu, dok se preostale utakmice emituju na kanalima BHRT-a. Prenos navedenih utakmica regulisan je ugovorom o sublicenciranju između BHRT-a i BH Telecoma, koji je zaključen u skladu sa svim pravilima organizacija FIFA-e i EBU-a, te na osnovu njihovog odobrenja.

Na MY TV servisu su se pored utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu prenosile i utakmice nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u okviru UEFA-inih takmičenja, utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine, te drugi ekskluzivni sadržaji u produkciji BH Telecoma, sve sa ciljem donošenja novih kvalitetnih i ekskluzivnih sadržaja korisnicima Moja TV usluge BH Telecoma.

Javnosti je poznato i da BH Telecom putem platforme BH ContentLab ulaže značaja sredstva u razvoj novih kvalitetnih audio-vizuelnih sadržaja produciranih u Bosni i Hercegovini i time snažno podržava razvoj bh. filmske industrije. Tako su korisnici Moja TV imali priliku gledati prvu bh. kriminalističku seriju ‘Kotlina’, a uskoro i nekoliko najavljenih novoproduciranih TV serija.

Privremenom mjerom Regulatorne agencije za komunikacije BiH izdatom 7.12.2022. godine, MY TV servis će privremeno obustaviti rad, počevši od 8.12.2022. godine. BH Telecom će poduzeti sve potrebne aktivnosti da novonastalo pitanje u što kraćem roku riješi, na zadovoljstvo korisnika Moja TV usluga i građana Bosne i Hercegovine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

S obzirom na veliku zainteresovanost građana za praćenje utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu, BH Telecom je svoja prava na emitovanje uživo dvije utakmice četvrtfinala prenio na BHRT i time još jednom pokazao svoju društvenu odgovornost prema svim građanima Bosne i Hercegovine.

Ostali sadržaji koji su korisnici Moja TV platforme mogli pratiti putem MY TV servisa će biti dostupni putem Moja TV Videoteke.”

Na platformi MY TV bilo je planirano da se emituje direktan prijenos mečeva između Nizozemske i Argentine te Portugala i Maroka, no spomenute mečeve ipak će moći gledati svi građani naše države.

Izvor: klix.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook