BH Desk » Raiffeisen banka očekuje nastavak oporavka bh. privrede u 2022.
Biznis

Raiffeisen banka očekuje nastavak oporavka bh. privrede u 2022.

Raiffeisen banka u BiH objavila je da su u drugoj godini COVID-19 krize otpornost i brzina oporavka ekonomije Bosne i Hercegovine iznenadili svojom snagom.

Dodaju da BiH, kao i sve zemlje Evrope, prolazi kroz četvrti val pandemije, a iako imamo najnižu stopu vakcinacije u Evropi od svega 26 posto, podaci ukazuju da je BiH, uz Bjelorusiju i Albaniju, zemlja iz centralne i istočne Evrope koja ima najniži nivo dnevno zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ujedno, to su zemlje sa najblažim restriktivnim mjerama tokom trećeg i četvrtog vala uslijed ograničenih finansijskih mogućnosti podrške u slučaju zatvaranja ekonomije. Navedeno je, kako se navodi, rezultiralo visokim udjelom preboljelih od COVID-19, te nažalost i najvišom stopom smrtnosti u Evropi od pet posto.

Iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH navode da je već u prvom kvartalu 2021. bh. ekonomija je izašla iz recesije uz rast BDP-a od 2,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, nakon čega je uslijedila snažna dinamika ključnih generatora ekonomske aktivnosti, vođena ne samo niskim baznim efektom od 2020., već i široko rasprostranjenim oporavkom osnovnih kategorija BDP-a, rezultirajući rekordnom dvocifrenom stopom rasta BDP-a u drugom kvartalu od 11,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Dodaju da je tokom drugog kvartala zabilježen impresivan oporavak izvoza roba i usluga od čak 51,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, te izvozno orjentisane industrijske proizvodnje sa rastom od nevjerovatnih 19,6 posto nakon dvije godine recesijkih trendova. Liberalizacija epidemioloških mjera i suzbijanje trećeg vala coronavirusa su u drugom kvartalu rezultirali dugoočekivanim snažnim oporavkom potrošnje domaćinstava od čak 13,2 posto, nakon negativnog trenda iz 2020. i slabije dinamike u prvom kvartalu.

Također, ističu da podaci o kretanju BDP-a u drugom kvartalu su ukazali da će 2021. biti rekordna u smislu ekonomskog oporavka uz dostizanje pred-pandemijskih nivoa već sredinom godine, na bazi čega smo projicirali ukupni rast u ovoj godini od 5,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Usporavanje pozitivne dinamike u trećem i četvrtom kvartalu se pokazalo slabijim od očekivanog, te postoji mogućnost revizije prognoze naviše nakon objave kretanja BDP-a za treći kvartal.

Treći i početak četvrtog kvartala donose snažne dvocifrene stope rasta vanjskotrgovinske razmjene, te s oktobrom neočekivano snažan rast indeksa maloprodaje od 18,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Isti period karakterisala je povoljna dinamika kretanja radne snage što je rezultiralo padom ILO stope nezaposlenosti na 16,4 posto u trećem kvartalu uz stabilan rast plata od 3,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna neto plata je u drugom kvartalu prešla granicu od 1.000 KM, uz nastavak povoljnog trenda.

Inflatorni pritisci su intenzivirani u trećem kvartalu uslijed rasta cijena energenata i uvoznih kategorija hrane i pića koji čine preko 30 posto indeksa potrošačke korpe BiH. Samim tim prognoza rasta potrošačkih cijena je s oktobarskim podacima revidirana na 1,5 posto u 2021. u odnosu na prethodnu godinu.

– U 2022. očekujemo nastavak solidnog oporavka od 3,8 posto u odnosu na prethodnu godinu koji će biti predvođen izvozno orijentisanom industrijom, snažnim impulsom u sferi maloprodaje vođenim oporavkom privatne potrošnje i investicija, te pozitivnim kretanjima građevinskog sektora. Najveći rizici po navedeni scenario su pogoršanje COVID-19 krize širenjem omikron soja, te posljednja dešavanja vezana za najdublju političku krizu nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. Očekujemo i dalje ubrzan nivo inflacije u prvoj polovini godine, nakon čega slijedi stabilizacija i nivo inflacije od 2,2 posto u odnosu na prethodnu godinu – navode analitičari Raiffeisen banke.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook