BH Desk » Proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić ogorčen stanjem na stazi u Pekingu: “To je apsurdno nakon četiri godine pripreme”
Sport

Proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić ogorčen stanjem na stazi u Pekingu: “To je apsurdno nakon četiri godine pripreme”

Proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić komentarisao je stazu u Pekingu gdje se trenutno održavaju zimske olimpijske igre.

Ivica Kostelič, legendarni hrvatski skijaš, nije krio nezadovoljstvo utrkom ženskog veleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, rekavši kako je riječ o ‘srozavanju kriterija alpskog skijanja’…

Na veleslalomu na kojem je prvi put u historiji na ZOI-ju nastupila naša Esma Alić, koja je na kraju diskvalifikovana, vidjeli smo zaista dvije čudne utrke.

Objavu Kostelića na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Danas smo vidjeli još jedan neslavan rekord u historiji alpskog skijanja – najkraću olimpijsku utrku veleslaloma u povijesti modernih Olimpijskih igara. Kombinirano najbrže vrijeme iznosilo je 1:55.69, s tim da su obje vožnje išle ispod minute. Najduža utrka ženskog veleslaloma na ZOI bila je ona u Naganu 1998. s ukupnim vremenom 2:50.59, dakle 55 sekundi brže od današnjeg veleslaloma.

Ova činjenica još jednom potvrđuje generalnu tendenciju srozavanja kriterija u sportu alpskog skijanja, najčešće u tehničkim disciplinama. Ono što još više brine jest to što gotovo potpuno izostaje svijest i kritika na ovu temu. A pitanje kriterija najvažnije je pitanje jer određuje bit sporta. Što je viši kriterij, to je viši nivo sporta i obratno.

Imamo situaciju u kojoj je staza za zagrijavanje prikladnija Olimpijskim igrama od staze za utrku. To je apsurdno nakon četiri godine pripreme”, napisao je, između ostalog, Kostelić na Facebooku.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook