BH Desk » Proglašen prestanak erupcije vulkana na La Palmi
Svijet

Proglašen prestanak erupcije vulkana na La Palmi

Vlasti na jednom od španskih Kanarskih ostrva proglasile su završenom erupciju vulkana na La Palmi koja je započela u septembru.

Erupcija je zvanično završena u subotu, nakon 10 dana bez lave, seizmičke aktivnosti ili značajnih emisija sumpor-dioksida.

Međutim, vanredna situacija na La Palmi, najsjeverozapadnijem ostrvu u arhipelagu Atlantskog oceana, nije završena zbog velike štete koju je izazvala erupcija, rekao je direktor komiteta za vanredne situacije na Kanarima.

– To nije radost ili zadovoljstvo – kako možemo definisati šta osjećamo? To je emocionalno olakšanje. I sada se možemo potpuno usredotočiti na radove na rekonstrukciji”, rekao je direktor Pevolca Julio Perez, prenosi Anadolija.

Perez, koji je i regionalni ministar javne uprave, pravde i sigurnosti, rekao je da vlada arhipelaga štetu procjenjuje na više od 900 miliona eura (1 milijardu dolara).

Uoči 14. decembra, vulkan je utihnuo nakon što je buktio 85 dana i osam sati, što je učinilo najdužom erupcijom La Palme do sada.

Španski premijer Pedro Sanchez nazvao je kraj erupcije “najboljim božićnim poklonom”.

“Nastavit ćemo da radimo zajedno, sve institucije, da ponovo pokrenemo čudesno ostrvo La Palma i popravimo štetu”, rekao je Sanchez.

Poljoprivreda i turizam glavne su industrije na Kanarskim otocima, popularnoj destinaciji za mnoge evropske turiste zbog njihove blage klime.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook