BH Desk » Profesor univerziteta u Maroku osuđen za davanje dobrih ocjena u zamjenu za seksualne usluge
Svijet

Profesor univerziteta u Maroku osuđen za davanje dobrih ocjena u zamjenu za seksualne usluge

Univerzitetski profesor u Maroku, optužen da je studenticama davao dobre ocjene u zamjenu za seksualne usluge, osuđen je na dvije godine zatvora, prenosi BBC.

Ovo je prva presuda u nizu visokoprofiliranih slučajeva seksualnog uznemiravanja na univerzitetima u Maroku.

Predavač ekonomije na Univerzitetu Hassan I u gradu Settat osuđen je za nedolično ponašanje, seksualno uznemiravanje i nasilje.

Još četiri akademika trebalo bi da se pojave na sudu kasnije u sklopu ovog skandala.

Priča je izašla na vidjelo u septembru prošle godine kroz curenje poruka na društvenim mrežama koje su navodno izmjenjivane između predavača i studenata.

Optužbe su izazvale bijes javnosti u Maroku, ali ne i iznenađenje, jer je čitav niz takvih skandala već ukaljao reputaciju marokanskih univerziteta u nekoliko posljednjih godina.

Ovaj posljednji slučaj se razlikuje po tome što je došao do suda – većina prijavljenih incidenata seksualne iznude i iskorištavanja u Maroku nikada ne dođe do faze krivičnog gonjenja.

Grupe za ljudska prava kažu da je ovo simptomatično za društvo u kojem je seksualno nasilje i dalje široko rasprostranjeno, a većina žena se ne osjeća dovoljno sigurno da bi prijavile te slučajeve jer su s pravom zabrinute zbog mogućih odmazdi ili štete po njihovu reputaciju i ugled njihove porodice.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook