BH Desk » Probiotici za zdravu ravnotežu crijevne mikroflore
Magazin

Probiotici za zdravu ravnotežu crijevne mikroflore

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju korisne učinke na zdravlje domaćina kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Najčešće se koriste bakterije, poput Lactobacillus i Bifidobacterium vrsta, ali mogu se koristiti i neki sojevi kvasaca.

Probiotici su povezani s različitim zdravstvenim koristima. Oni mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže crijevne mikroflore, podržavajući probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološku funkciju. Također su istraživani za potencijalne koristi u upravljanju probavnim poremećajima poput sindroma iritabilnog crijeva, nadutosti, zatvora i proljeva.

Mogu se naći u različitim izvorima, uključujući fermentirane namirnice kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus, kimchi i tempeh. Kiseli kupus je bogat probioticima, vitaminima i mineralima, te može biti izvrstan dodatak prehrani. Uz to, možete eksperimentirati s različitim vrstama povrća i začina kako biste dobili raznolike okuse i kombinacije. Također su dostupni u obliku prehrambenih dodataka, kao što su kapsule, prašci i tekući ekstrakti. Svaki soj probiotika može imati različite učinke na zdravlje. Stoga je važno odabrati probiotički proizvod s dokumentiranim i istraženim sojevima koji su relevantni za specifične zdravstvene probleme ili ciljeve.

Učinci probiotika mogu varirati ovisno o doziranju, trajanju i pravilnoj primjeni. Važno je slijediti upute proizvođača ili se posavjetovati s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako biste osigurali pravilan unos probiotika. U većini slučajeva, probiotici su sigurni za većinu ljudi. Međutim, kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom ili ozbiljnim zdravstvenim stanjima, treba biti oprezan pri konzumiranju probiotika. Također je važno odabrati visokokvalitetne probiotičke proizvode od pouzdanih izvora.

Probiotici su postali popularni kao dodaci prehrani, ali je važno napomenuti da nisu svi proizvodi koji se reklamiraju kao probiotici jednako učinkoviti. Prilikom odabira probiotičkog proizvoda, trebali biste tražiti one s dobro dokumentiranim sojevima.

Recept za domaći jogurt

Potrebni sastojci:

  • 1 litra svježeg mlijeka
  • 2 kašike jogurta s aktivnim kulturama (koristite jogurt kao starter koji već sadrži žive kulture probiotika)

Priprema:

  • U loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok ne dosegne temperaturu od oko 43-46°C. Miješajte povremeno kako biste spriječili da se mlijeko zagori ili stvori koricu na vrhu. Kada mlijeko dosegne željenu temperaturu, maknite lonac s vatre i pustite da se mlijeko ohladi na temperaturu od oko 38°C. U maloj posudi pomiješajte dvije žlice jogurta s malo odvojenog zagrijanog mlijeka iz lonca kako biste razrijedili jogurt i stvorili glatku smjesu. Dodajte smjesu jogurta u preostalo mlijeko u loncu i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedile kulture jogurta. Pokrijte lonac poklopcem i omotajte ga ručnikom kako biste održali temperaturu. Ostavite lonac na toplom mjestu 6-8 sati ili preko noći kako bi se jogurt fermentirao. Nakon fermentacije, provjerite konzistenciju jogurta. Ako želite gušći jogurt, ostavite ga još neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Ako je konzistencija zadovoljavajuća, stavite jogurt u hladnjak da se ohladi i postane još čvršći.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!

Izvor: gastrovitalis.com
Najnovije

-----------
BH Desk facebook