BH Desk » Pripreme za doček Nove godine na otvorenom širom BiH privode se kraju
BiH

Pripreme za doček Nove godine na otvorenom širom BiH privode se kraju

Pripreme za doček Nove godine: Večeras ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu. I dok neki biraju ovu noć proslaviti u toplini svog doma ili u restoranima, drugi će staru godinu ispratiti na centralnim trgovima brojnih gradova u Bosni i Hercegovini koji su pripremili doček na otvorenom.

Nakon pandemijskih restrikcija, brojni domaći, ali i regionalni centri pripremili su zanimljive javne dočeke. Najuzbudljiviji provod u Bosni i Hercegovini nudi Sarajevo, gdje su smještajni kapaciteti odavno popunjeni, jer je grad preplavljen turistima. Ali ništa manje zanimljiv sadržaj očekuje vas i u drugim bh. gradovima.

Posjetitelji Sarajeva za Novu godinu moći će uživati u koncertu Dubioze Kolektiv ispred Vječne vatre. Iz Turističke zajednice ističu da je posjećenost glavnog grada naše zemlje, u odnosu na isti period prošle godine, dvostruko veći. Također, obećavaju spektakularan doček Nove godine.

– Kada smo dogovarali s bendom Dubioza Kolektiv, Turistička zajednica i Grad, Gradska uprava, targetirali smo ciljnu skupinu turista koji nam dolaze, tu govorimo o turistima iz regiona. Na sami dan dočeka Nove godine ta popunjenost će biti stoprocentna, što govori koliko je Nova godina važna da generiramo punjenje u našim sarajevskim hotelima – kazao je Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS-a.

– Marljivo smo trenirali zadnjih desetak dana, radili smo intenzivne probe tako da ćemo u Novu godinu ući spremniji nego ikada. Poruka je jednostavna – meteorološke prilike će biti sigurno povoljne, ali bih i dalje apelovao na građane i turiste koji su došli u Sarajevo da primijene potkošulje i duge gaće, jer čovjek se vazda nahladi s nogu – poručio je Brano Jakubović iz Dubioze kolektiva.

U okviru novogodišnjeg programa u Sarajevu će biti organizovan tradicionalni koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu s početkom u 19 sati i 30 minuta.

– Program smo prilagodili novogodišnjoj noći i novogodišnjem koncertu. Dirigent je Slaven Kulenović, a priključit će nam se i solistica sopranistica iz Italije Martina Bortoloti – navodi Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije.

Grad Mostar za doček Nove godine organizovao je koncert Željka Bebeka, koji će biti propraćen i nastupom lokalnih bendova. Građane očekuje dobra zabava, te su u Mostaru zadovoljni popunjenošću smještajnih kapaciteta. Nadaju se da će turisti svoj boravak produžiti i nekoliko dana nakon Nove godine.

– Pokazalo se i prošle godine da je organizovan doček u Mostaru bio pun pogodak. I ove godine očekujemo veliki broj turista, na prvom mjestu iz Bosne i Hercegovine i regije – istakao je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a.

I u Banjoj Luci se tradicionalno organizira javni doček Nove godine. Iz Turističke zajednice očekuju veliku posjećenost zbog bogatog programa koji nude.

– U novogodišnju noć uvest će nas Goca Tržan s grupom Legende, a onda repriza Nove godine – 1. januara grupa Galija, također na trgu Krajine – kazao je direktor Turističke organizacije Banje Luke Mladen Šukalo.

Građane Tuzle će u novogodišnju noć uvesti Zabranjeno pušenje, poznato po pravljenju sjajne atmosfere. Broj turista koji pristižu u Tuzlu uoči Nove godine je sve veći, a na dan dočeka očekuju nezaboravan provod.

– Javni doček Nove godine će biti vrhunska zabava na Trgu slobode, budući da nas u Novu godinu uvodi Zabranjeno pušenje. Također i repriza Nove godine 1. januara s Amelom Ćurićem i brojni drugi muzički izvođači – navela je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

I u Zenici je pripremljen niz aktivnosti. Još od 16. decembra traje Ze Adventure, koji okuplja mnogobrojne izvođače iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Na dan Nove godine nastupit će Amel Čurić, Jelena Čabarkapa te Divanhana.

Građane širom Bosne i Hercegovine, ali i turiste očekuje raznovrstan novogodišnji program, kao i brojne reprize novogodišnje noći. U prilog onima koji će Novu godinu proslaviti na otvorenom idu i temperature koje su neuobičajeno visoke za ovo doba godine.

Izvor: federalna.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook