BH Desk » Pripadnici GPBiH lišili slobode četiri bh. državljana zbog krijumčarenja 20 migranata
Crna hronika

Pripadnici GPBiH lišili slobode četiri bh. državljana zbog krijumčarenja 20 migranata

Pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode četiri državljana Bosne i Hercegovine koji su spriječeni u pokušaju krijumčarenja 20 stranih državljana, priopćili su u ponedjeljak iz GP BiH.

Naime, na području Zvornika, 22. siječnja 2022. godine, prilikom granične kontrole Mercedesa, bh. nacionalnih oznaka, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik otkrili su devet osoba afroazijskog porijekla bez identifikacionih dokumenata, a koje su izjavile da dolaze iz Kameruna (4), Gvineje (2) te po jedna osoba iz Malija, Obale Slonovače i Senegala. Vozilom je upravljao državljanin BiH.

Prethodno, 21. i 20. siječnja 2022. godine, pripadnici Centralnog istražnog ureda GPBiH i Jedinice granične policije Gorica, u dva odvojena slučaja na području Posušja, spriječili su krijumčarenje osam državljana Turske i tri državljana Pakistana. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se trojica bh. državljana koji su migrante krijumčarili u dva vozila, bh. nacionalnih oznaka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela “krijumčarenje osoba”, o navedenim događajima su obaviješteni dežurni tužitelji Tužiteljstva BiH. Prema njihovim naredbama državljani BiH lišeni su slobode i protiv njih bit će dostavljen izvještaj o kaznenom djelu, dok su strani državljani predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook