BH Desk » Predstavnici turističkog sektora BiH na poslovnom forumu EXPO-a 2020
Biznis

Predstavnici turističkog sektora BiH na poslovnom forumu EXPO-a 2020

Predstavnici privatnog i javnog turističkog sektora Bosne i Hercegovine prva su grupa privrednika koja, uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Oni danas učestvuju na cjelodnevnom globalnom poslovnom forumu „Putovanje i povezivanje“ koji je fokusiran na iznalaženje rješenja za uspostavljanje ravnoteže između brzorastuće globalne digitalne ekspanzije i naše fizičke realnosti.

Kako je na početku foruma istaknuto, eksperti različitih djelatnosti iz oblasti turizma govorit će o poslovnim prilikama, najsavremenijoj tehnologiji i napretku koje su postigle neke od vodećih država u oblasti razvoja turizma.

Forum se, u duhu vizije i mota EXPO 2020 Dubai, bavi temama povezivanja i kreiranja bolje budućnosti.

Neke od zastupljenih tema su trenutno stanje i predviđanja bliske budućnosti putovanja, izazovi u avioindustriji, trendovi novog svijeta, utjecaj digitalne transformacije na efikasnost vlada, podsticanje transfera znanja i digitalnih mogućnosti s posebnim akcentom na podršku zemljama u razvoju, koncept pametnih gradova, dok je glavna tema ovog foruma „Mogućnosti za budućnost – strategije za održivi turizam“.

O korištenju inovacija za kreiranje i oblikovanje “pametnih gradova” i pronalaženja jednostavnih i praktičnih rješenja koja će osigurati održivost razvoja i očuvati životnu okolinu govorila je dr. Amy Hochadel, direktorica Global Business Engagement and Growth, Connected Places Catapult iz Velike Britanije.

– Primjena moderne tehnologije esencijalna je za budućnost. ‘Pametni gradovi’ efektivno olakšavaju život, povećavaju produktivnost i omogućavaju veći stepen inkluzije, posebno u doba pandemije kada je većina događaja u hibridnom formatu. Uvezivanje javnog i privatnog sektora i što većeg broja stakeholdera je put kako najbolje razvijati i primijeniti inovacije i prevazići izazove, te osigurati ekonomski i društveni progres – istakla je dr. Hochadel u svom obraćanju prisutnima.

Luis Arauyo, predsjednik Evropske komisije za turizam govorio je o načinu sustizanja sve bržih promjena u svijetu.

– Danas je sutra. Radite danas kako biste promijenili sutrašnjicu – istakao je Arauyo.

Bh privrednici tokom sesija učestvuju u diskusiji i zadovoljni su znanjima i iskustvima koja imaju priliku čuti od vodećih eksperata iz oblasti turizma.

Dan ranije privrednici iz Bosne i Hercegovine prisustvovali su međunardnom forumu „Nove granice održivog turizma“ koji je organizovan na paviljonu Italije. Ovaj forum bazirao se na teme inovacija u ekološkim i održivim modelima putovanja, te istraživanja novih destinacija. Teme su obrađene kroz tri panela i to sigurno i održivo putovanje, digitalno iskustvo i sporo i iskustveno putovanje.

Narednih nekoliko dana privrednici Bosne i Hercegovine prisustvovat će forumima i networking panelima na paviljonima zemalja regije, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) E. F.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook