BH Desk » Predstavljeno idejno rješenje za gradnju objekta Doma zdravlja Bihać
BiH

Predstavljeno idejno rješenje za gradnju objekta Doma zdravlja Bihać

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i menadžmenta Doma zdravlja Bihać predstavili su danas idejno rješenje za gradnju novog objekta ove zdravstvene ustanove.

Radi se o objektu sa više od šest hiljada kvadratnih metara iskoristivog radnog prostora, čija bi gradnja prema prvim procjenama trebala koštati oko osam miliona i 200.000 KM sa uračunatim porezom na dodanu vrijednost (PDV).

– To su prve procjene, međutim pravu ćemo sliku imati nakon izrade građevinskog projekta. Važno je reći da je zemljište u vlasništvu Doma zdravlja i da će nam Grad Bihać ubrzati proces dobivanja urbanističke, odnosno građevinske dozvole. Također, bit ćemo oslobođeni plaćanja svih tih taksi. Teško je govoriti koliko će trajati kompletan preostali proces do završetka gradnje i upotrebne dozvole, ali pretpostavljamo da će za to biti potrebne oko dvije ili dvije i po godine – riječi su direktora Doma zdravlja Bihać Ademira Jusufagića.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić govorio je o financijskoj konstrukciji, te istakao kako je riječ o kapitalnom projektu.

– Za sanaciju postojećeg objekta koji je oštećen u potresu, Vlada je već izdvojila oko 800 hiljada maraka. U budžetu za narednu godinu planirano je tri miliona, koji će na račun Doma zdravlja Bihać biti prebačeni odmah po usvajanju ovogodišnjeg Budžeta USK. Isti iznos za gradnju nove zgrade već je osigurala Vlada Federacije BiH, dok će Grad Bihać projekat podržati oslobađanjem plaćanja svih potrebnih taksi i dokumentacije. Siguran sam da će Kantonalna vlada u saradnji s ostalim partnerima osigurati i preostala neophodna sredstva za gradnju modernog i funkcionalnog Doma zdravlja –  kazao je Ružnić.

Potvrđeno je i da će kroz nekoliko dana biti riješeno pitanje neadekvatnih uslova u COVID-ambulanti bihaćkog doma zdravlja.

– Dogovoreno je da privremeno u drugi prostor izmjestimo dispanzer za plućne bolesti, kako bismo pacijentima suspektnim na COVID-19 osigurali dostojanstvene uslove za pregled. Moja izjava o uvezivanju kontejnera je možda i namjerno pogrešno protumačena, iako je prostor COVID-ambulanti i u nekim većim gradovima riješen upravo na takav način. Nema veze, to zaboravljamo i idemo u pravcu da našim pacijentima osiguramo što bolje uslove za liječenje – rekao je ministar zdravstva USK Muris Halkić.

Slijedi procedura pribavljanja urbanističke dozvole, nakon čega se pristupa izradi građevinskog projekta koji bi trebao biti završen najkasnije do šestog mjeseca ove godine, kada bi trebala i početi gradnja novog objekta Doma zdravlja Bihać.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook