BH Desk » Predsjednik VSTV BiH Halil Lagumdžija otvoreno tvrdi: “Christian Schmidt neće dozvoliti osnivanje VSTV-a RS”
BiH

Predsjednik VSTV BiH Halil Lagumdžija otvoreno tvrdi: “Christian Schmidt neće dozvoliti osnivanje VSTV-a RS”

Oglasio se i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija nakon najava iz RS.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, rekao je za “Dnevni avaz” da je Christian Schmidt tokom posjete ovoj instituciji čvrsto obećao da neće dozvoliti osnivanje entitetskog VSTV-a, što uporno priželjkuje vlast u RS.

Vlast u RS, podsjećamo, utvrdila je Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u RS, što je oduzimanje nadležnosti od države, ali i ozbiljan presedan.

Lagumdžija kaže da nije moguće postojanje VSTV-a na nivou države i entiteta, o čemu je bilo govora na sastanku sa Schmidtom prije dva dana.

– Mi smo svoje stavove rekli, budući da se radi o prenesenoj nadležnosti, da je sada to jedan ustavni aranžman. Ovo što rade institucije iz RS može biti samo jedna vrsta inicijative. Osim toga, moj stav je da to može biti samo osnov za pokretanje procedure pred Parlamentarnom skupštinom BiH i da eventualno donošenje zakona neće derogirati postojeći – kaže Lagumdžija.

Tvrdi da Schmidt u potpunosti dijeli njegovo mišljenje i jasno podržava rad postojećeg VSTV-a. On je svjestan da osnivanje entitetskog VSTV-a može značiti stvaranje pravnog haosa.

– Nadam se da se to ipak neće dogoditi. Ne želim da moje izjave imaju neku političku konotaciju, ali u jednoj državi ne mogu postojati dva VSTV-a – tvrdi Lagumdžija.

Naglašava da, ako postoji mogućnost da se politike dogovore da nije potreban VSTV na državnom nivou, onda očito nikome ne odgovora snažno i nezavisno pravosuđe koje može procesuirati korumpirane političare.

– Ne bih se čak iznenadio da sjednu i dogovore se da nema VSTV-a ni pravosuđa na nivou BiH. Da to sve spuste na entitete i onda da stave svoje ljude i postave svoje predsjednike sudova i tužioce i da oni kontroliraju na taj način cijelu situaciju. I ta opasnost prijeti – ističe Lagumdžija.

Čvrsta podrška

Tvrdi da je zamolio Schmidta da se to ne desi i da im se pomogne.

– On je obećao da neće dozvoliti osnivanje entitetskog VSTV-a. Dao nam je čvrstu podršku u radu – kaže Lagumdžija.

Članovi Predsjedništva VSTV-a BiH su nakon razgovora sa Schmidtom istakli da VSTV BiH funkcionira u punom kapacitetu i posjeduje odlučnost i snagu da se suprotstavi svim vrstama zloupotreba i kriminala.

Ali da bez pomoći međunarodne zajednice nemaju snagu oduprijeti se nasrtajima na nezavisnost pravosuđa.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook