BH Desk » Poziv radnicima: Raste pritisak na Macrona zbog penzione reforme
Svijet

Poziv radnicima: Raste pritisak na Macrona zbog penzione reforme

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočava se s najvećim izazovom svojoj vlasti od protesta takozvanih žutih prsluka nakon što je njegova odluka da bez glasanja u parlamentu progura spornu penzionu reformu izazvala nasilne nemire preko noći.

Poziv radnicima

Zapaljeni su automobili u Parizu i drugim francuskim gradovima. Sindikati su pozvali radnike da podrže proteste u većem broju, a u petak je nakratko blokirana i pariska obilaznica, javljaju agencije.

Reformom penzionog sistema podiže se dob za umirovljenje u Francuskoj sa 62 na 64 godine. Vlada objašnjava da je to ključno kako ne bi došlo do kolapsa sistema, no sindikati i većina Francuza ne slažu se s tim.

Glavni francuski sindikati objavili su da će nastaviti mobilizaciju kako bi pokušali iznuditi promjene. Protesti su održani u brojnim gradovima, uključujući i Toulon. Novi protesti planirani su tokom vikenda.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je policija tokom protesta uhapsila 310 ljudi i obećao da će se obračunati s izazivačima nemira.

Opozicioni zastupnici kazali su da će podnijeti parlamentu prijedloge za glasanje o povjerenju. No male su šanse da to prođe, osim ako se ne formira savez zastupnika sa svih strana, od krajnje ljevice do krajnje desnice.

Čelnici konzervativne stranke Republikanci već su odbacili takav savez. Pojedini zastupnici LR-a rekli su da će se prikloniti prijedlogu, no bit će teško osigurati da mu se priklone svi ostali opozicioni zastupnici i pola LR-a.

Glasanje

Glasanje u parlamentu vjerovatno će se održati za vikend ili u ponedjeljak.

Macron će htjeti brzo okrenuti stranicu pošto vladini dužnosnici već pripremaju veći broj socijalno usmjerenih reformi. Osim toga, u nekom trenutku možda će odlučiti otpustiti premijerku Elisabeth Borne, koja je predvodila raspravu o penzijama.

Oba ta poteza teško će suzbiti bijes na ulicama.Izvor: www.oslobodjenje.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook