BH Desk » Povećava se broj korisnika pekare Merhameta u Goraždu
BiH

Povećava se broj korisnika pekare Merhameta u Goraždu

Narodna pekara Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) “Merhamet“ u Goraždu s radom je počela prije desetak dana, a već bilježi značajan broj korisnika.

Direktor Regionalnog odbora Merhameta Goražde Ermin Hodžić navodi da se taj broj svakodnevno povećava.

– U početku smo proizvodili dnevno 60 do 70 hljebova, a već danas taj broj smo povećali na 90 jer svaki dan dolaze novi korisnici i sve je više osoba koje nam se obraćaju. Pored osoba u stanju socijalne potrebe, te romske populacije, imamo i penzionera s minimalnim primanjima koji uz prilaganje određene dokumentacije i popunu zahtjeva postaju naši korisnici – kazao je Hodžić.

Dodao je da se hljebovi dijele prema broju članova domaćinstva.

– Tamo gdje je primjerice četiri do pet članova porodice, dajemo 2-3 hljeba ali zaista potražnja raste i vjerovatno će dnevna proizvodnja hljebova porasti i preko 100. Uporedo radimo i na uspostavi javne kuhinje koja bi s radom trebala početi krajem ove ili početkom naredne godine gdje će se, prema sadašnjim procjenama, svakodnevno pripremati obroci za oko 150 korisnika, kako iz BPK tako i okolnih općina entiteta RS. Samo od Centra za socijalni rad BPK dobili smo spisak od 258 osoba koje se nalaze u stanju potrebe – pojasnio je direktor RO Merhameta Goražde.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook