BH Desk » Potvrđena optužnica u predmetu Milomir Đuričić i drugi
Crna hronika

Potvrđena optužnica u predmetu Milomir Đuričić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 15. decembra 2021. godine optužnicu u predmetu Milomir Đuričić i drugi koja optužene Milomira Đuričića i Vukadina Spasojevića tereti da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi u vrijeme širokog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva s područja općine Višegrad, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, svjesno učestvovali u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Višegrad na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Dalje se navodi da su optuženi zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, učestvovali u namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje, prisiljavanju druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju, te drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, saopćeno je iz Suda BiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook