BH Desk » Potpisani ugovori o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u TK
BiH

Potpisani ugovori o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u TK

Predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Službe za zapošljavanje TK i poslodavaca potpisali su ugovore po Projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih boraca.

Radi se o 23 zaposlenika i ovaj projekt sufinansira Ministarstvo za boračka pitanja zajedno sa Službom za zapošljavanje TK u iznosu od 400.000 KM.

– Projekt se realizira od 2017. godine, međutim prvi put ove godine imamo program samozapošljavanja – izjavio je ministar za boračka pitanja TK Fedahija Ahmetović.

Također je naglašeno da će i u 2022. godini biti nastavljen trend zapošljavanja djece šehida, te je Ministarstvo za boračka pitanja TK već planiralo 500.000 KM za ovu namjenu, dok su obavijestili i Službu za zapošljavanje TK da najmanje s tim iznosom planira sredstva za ovaj program u tekućoj godini.

– Ono što je interesantno jeste da od 23 potpisana ugovora imamo dva samozapošljavanja, dakle radi se o osobama koje otvaraju vlastite biznise i to nam je garancija da će takve osobe ostati u BiH. Očekujemo da će ove osobe ostati kod poslodavaca i nakon isteka ovog ugovora – izjavio je direktor Službe za zapošljavanje Fahrudin Mustafić.

Edukacijski centar Nahla je jedan od poslodavaca koji je potpisao današnji ugovor, a njihov cilj je obrazovanjem raditi na osnaživanju žena, te će tako jedna od djevojaka iz porodice šehida u narednih minimalno 12 mjeseci biti zaposlenica u ovome centru.

– Imali smo priliku da upoznamo djevojku kojoj smo željeli kroz ovaj poziv da olakšamo, a sa druge strane da i mi dobijemo priliku nju da upoznamo kao radnicu. Principijalno nikad ne upošljavamo osobe samo zbog određenog poziva i sve osobe koje upošljavamo zadržimo do onog momenta dokad imamo mogućnost u smislu naših projekata i aktivnosti jer smo neprofitni sektor – izjavila je direktorica Nahle Jasmina Gobeljić-Dedić.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook