BH Desk » Potpisan ugovor za izgradnju nove zgrade Službe hitne medicinske pomoći Zenica
BiH

Potpisan ugovor za izgradnju nove zgrade Službe hitne medicinske pomoći Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je s izabranim izvođačem radova, zeničkom kompanijom “ITC” d.o.o., Ugovor za izvođenje radova na izgradnji zgrade Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima, čiju izgradnju finansira Grad Zenica, uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona te Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Rok za izgradnju ovog, površine nešto više od 3.300 kvadratnih metara korisnog prostora je 24 mjeseca, a Služba hitne pomoći tog grada od 7. augusta bit će izmještena u prostor zgrade Porodične ambulante u naselju Blatuša, na ulici Zije Dizdarevića 10.

Građani će o preseljenju ove službe na novu lokaciju već od sutra biti informirani vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

-Gradska uprava je obezbijedila sredstva. Objekat će biti 3.320 kvadratnih metara, a sa okolnim uređenjem preko 4.200 kvadratnih metara. To će biti jedna, po najvišim standardima Hitna služba – najavio je Kasumović, koji je istakao kako će se objekat sastojati od podzemnog dijela s garažom, zatim prizemlja i sprata.

Želja projektanata i Gradske uprave, dodao je, bila je da se na jednom mjestu mogu obaviti sve potrebne pretrage te biti ukazana pomoć građanima tog i susjednih gradova, dok će daleko udobniji radni prostor imati zaposlenici te važne gradske službe, koja je samo u 2022. imala oko 2.550.000 različitih intervencija”.

Vrijednost građevinskih radova je oko 8.200.000 KM, od kojih je, naveo je Kasumović, 3.500.000 KM odobrila Vlada ZDK, dok je Vlada FBiH ovogodišnjim budžetom već odobrila 1.000.000 KM, a isti će iznos biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH. Za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku Javna ustanova Dom zdravlja Zenica će izdvojiti dodatnih 1.000.000 KM.

-Ovo je od velikog značaja za radnike SHMP. Svi građani znaju u kojim se objektima sada pruža zdravstvena usluga. To su stari i neadekvatni objekti, koji nisu uslovni za rad i koji su građeni 50-ih godina prošlog stoljeća – kazala je direktorica JU Dom zdravlja Zenica Mersija Kasumović.

Kasumović je najavio da će ovog četvrtka s izabranim izvođačem radova, konzorcij predvođen kompanijom “Almy Gradnja” Zenica, potpisati ugovor za početak gradnje zatvorenog olimpijskog bazena, čija će izgradnja koštati oko 20.000.000 KM.

Napominje da je Vlada FBiH za ovu investiciju već odobrila 8.000.0000 KM – 4.000.000 KM kroz ovogodišnji budžet, a isti će iznos, kako je najavio, biti odobren i rebalansom budžeta FBiH. Vlada ZDK je za zenički bazen odobrila 1.000.000 KM, dok će ostatak iznosa osigurati Grad Zenica.

Tokom dana, s Autocestama FBiH bit će potpisan ugovor te će biti omogućen početak gradnje prodajno-poslovnih objekata na lokalitetu Antena, Poslovna zona – Zenica Jug, u koju je do sada investirano oko 5.000.000 KM u potrebnu infrastrukturu.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook