BH Desk » Poslovni susreti privrednika iz BiH i Turske – Unaprijediti saradnju i povećati robnu razmjenu
Biznis

Poslovni susreti privrednika iz BiH i Turske – Unaprijediti saradnju i povećati robnu razmjenu

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) organizovala je poslovne susrete između bosanskohercegovačkih i turskih privrednika s ciljem unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, kao i povećanja obima robne razmjene.

Susretima, organizovanim u okviru posjete delegacije turskih kompanija Bosni i Hercegovini, predvođenim Privrednom komorom Bandirme, prisustvovali su predstavnici kompanija koje posluju u oblastima tekstil, transport, turizam, građevina (obrada kamena i mermera),  poljoprivreda, metal, drvo i proizvodnja namještaja, prehrana, poljoprivredna mehanizacija, trgovina, i slično.

Predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković je u svom uvodnom obraćanju istakao da BiH raspolaže značajnim prirodnim resursima i potencijalima za razvoj, a to se prije svega ogleda kroz najzanačajnije sektore bh. privrede, kao što su metaloprerađivački i elektro sektor, drvo-prerađivački sektor, građevinski i energetski sektor, a u posljednje vrijeme ubrzano se razvija i IT sektor i sektor turizma.

– BiH i njena privreda prolazi kroz reformske procese i iz godine u godinu postiže kontinuirani rast BDP-a, povećanje izvoza, kao i povećanje broja zaposlenih. U protekloj godini je ostvaren vanjskotrgovinski promet u iznosu 24,1 milijardi eura, uz značajan rast izvoza i uz pokrivenost uvoza izvozom od 63,1 posto – kazao je Marinković.

Od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu 2004. godine, kako je dodao robna razmjena BiH i Republike Turske u kontinuitetu bilježi rast, te je do sada povećana za više od sedam puta.

– U 2022. godini sa Turskom je ostvaren obim robne razmjene od 934,8 miliona eura, od čega je uvoz u BiH iznosio 769,8 miliona eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 21,4 posto.  U prvih šest mjeseci ove godine u poređenju sa prvih šest mjeseci 2022. bilježimo smanjenje obima razmjene tj. izvoza za 6,8 posto, te uvoza za 9,8 posto. Smatramo da je i ovi današnji poslovni susreti, ali  i druge aktivnosti koje se preduzimaju ili će se preduzeti, trebaju ići ka povećanju obima razmjene, ali i ka postepenom smanjenju debalansa u međusobnoj trgovini – istakao je Marinković.

Upriličena je prezentacija o poslovnom okruženju i investicionim prilikama u Bosni i Hercegovini na kojoj je istaknuto da je Republika Turska na desetom mjestu najznačajnijih stranih investitora u BiH i da je najviše investirano u prerađivačku industriju, a značajne su  investicije i u finansijski, trgovački, transportni, građevinski sektor, zdravstvo, itd.

Bileteralnim sastancima prisustvovali su predstavnici 16 bosanskohercegovačkih i 16 turskih kompanija, saopćeno je iz VTK BiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook