BH Desk » Poljoprivrednicima u USK dosad isplaćeno oko četiri miliona poticajnih sredstava
Biznis

Poljoprivrednicima u USK dosad isplaćeno oko četiri miliona poticajnih sredstava

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) u ovogodišnjem budžetu predvidjela je pet miliona konvertibilnih maraka poticajnih sredstava za poljoprivrednike, a dosad je isplaćeno skoro četiri miliona KM. Isplata ostatka sredstava najavljena je u narednim danima.

-Već su isplaćene subvencije za proizvodnju mlijeka, a tu s ponosom možemo istaći da je naš kanton vodeći u proizvodnji kada je u pitanju Federacija BiH. Ova godina je rekordna, s obzirom da je nivo proizvodnje dostigao 37 miliona litara mlijeka. Pohvalno je i povećanje proizvodnje kornišona za 20 posto, za što je osigurano 361.000 KM. Isplaćeni su i plasteničari u iznosu 332.000, za presadnice je izdvojeno oko 17.000 maraka i tako dalje – rekao je ministar poljoprivrede USK-a Sulejman Kulenović.

Ohrabrujući je i porast animalne proizvodnje, kao i veći broj zasijanih površina u tom kantonu. Međutim, ovogodišnji toplotni val i suša prepolovili su ljetinu, naročito usjeve kukuruza, što predstavlja problem prilikom pripreme stočne hrane za zimu.

Godinu za zaborav, nažalost, imali su proizvođači jagodičastog voća, uprkos većoj otkupnoj cijeni. To je uticalo i na smanjenje broja samih proizvođača.

-Taj pad proizvodnje nažalost izražen je i smanjenjem broja domaćinstava koja se bave proizvodnjom jagodičastog voća. Kada su u pitanju poticaji za ove proizvođače, dobili smo zahtjeve u visini otprilike 381.000 maraka, što će biti isplaćeno do Nove godine kako je i najavljeno – dodao je resorni kantonalni ministar.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić ranije je naglasio da najviše poticajnih sredstava povlače upravo poljoprivrednici iz Unsko-sanskog kantona, oko 13 miliona maraka na godišnjem nivou samo na osnovu poticaja za redovnu proizvodnju.

-Tako je i ove godine, a značajno su zastupljeni i kroz druge programe, kao što je IFAD. Od iduće godine bit će im dostupna i sredstva Svjetske banke za projekte kao što su rješavanje problema navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta. Prioritet će biti ublažavanje posljedica ovogodišnje suše i divljanja cijena. Poskupile su i proljetna i jesenja sjetva, tako da gotovo svakodnevno imamo zahtjeve poljoprivrednika da im se pomogne. Već smo imali nekoliko sastanaka i razgovora o planovima za narednu godinu – riječi su ministra Dedića.

Teška godina za primarne poljoprivredne proizvođače uslovila je i brojne apele ka kantonalnim i federalnim nadležnim institucijama za pomoć, zbog čega su neophodna značajnija izdvajanja za poljoprivredu u narednoj godini.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook