BH Desk » Politički analitičar Davor Gjenero o odnosu Hrvatske prema BiH: “Milanović se oslanja na aktere koji žive u svijetu alternativnih činjenica”
BiH

Politički analitičar Davor Gjenero o odnosu Hrvatske prema BiH: “Milanović se oslanja na aktere koji žive u svijetu alternativnih činjenica”

Svjedočimo sve jačem angažmanu ne samo hrvatskog HDZ-a već i ostalih političkih struja iz Hrvatske u unutrašnju bh. politiku. Sa sjednice hrvatskog sabora, poslani su stavovi da je potrebno formirati zasebnu federalnu jedinicu u Bosni i Hercegovini, revidirati Dejton ili nametnuti dogovor oko Izbornog zakona, što je mnoge u BiH zabrinulo.

Davor Gjenero, politički analitičar, ističe za O kanal da to nisu stavovi Sabora niti parlamentarne većine u Hrvatskoj, već su to riječi i stavovi aktera sa margine hrvatske parlamentarne arene.

– U Hrvatskoj jeste problem činjenica da se trenutni predsjednik oslanja na aktere s margine, na one aktere koji ne spadaju u ustavni luk, one koji ne zagovaraju racionalne javne politike nego žive u svijetu alternativnih činjenica u koji je Milanović duboko zagazio, smatra Gjenero i dodaje:

– Iskreno želim da se, koliko je god moguće, odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine konsolidiraju, a da se konsolidiraju i potpuno nepotrebno zaoštreni odnosi između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Bez konsolidacije FBiH nema niti zajedničkog rada na konsolidaciji Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite, suverene države.

Pogledajte cijeli razgovor.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook